Парламентът започва проучване на добрите практики за добив на шистов газ

Валентин Николов с риторичен въпрос: Мислите ли, че ще тръгна срещу премиера?

Парламентът започва проучване на добрите практики за добив на шистов газ

Тринайсет народни представители ще проучват и анализират в следващите два месеца “добрите практики и законодателни решения” във връзка с регулирането на дейности при проучване и добив на подземни богатства при опазването на околната среда, реши в сряда Народното събрание. Звеното беше създадено по предложение на депутати от ГЕРБ и Синята коалиция.

По този начин на практика парламентът възобнови темата за шистовия газ, върху добива и проучването, на който в началото на януари депутатите сами наложиха мораториум върху технологията хидрофракинг за търсене на природния газ в специфичните шистови скали.

От лявата опозиция веднага обвиниха ГЕРБ, че иска да вдигне забраната за проучване на шистов газ, а наскоро приближилите позициите си с БСП депутати от “Атака” излязоха с алтернативно предложение за име на комисията. Народният представител от националистическата партия Венцислав Лаков поиска тя да се нарече "за възобновяване на проучването за шистов газ от "Шеврон".

Един от вносителите на решението за създаване на комисията, който междувременно рязко се издигна в кариерата и стана заместник-министър на икономиката с ресор енергетика - Валентин Николов, обясняваше, че темата на комисията не е шистовият газ, а новите методи за добив на всякакви подземни богатства при защита на екологията, като приетият мораториум за проучване за шистов газ по метода на хидравличния удар със сигурност ще остане.

В същото време началникът му Делян Добрев твърди, че сегашната формулировка на забраната за използване на хидрофракинга спира нагнетяването на газ в хранилището в Чирен и спира работата на някои компании, които в момента търсят конвенционален природен газ.

От мнозинството заявиха, че не е редно опозицията да спекулира със страховете на хората.

“Ако наистина има каквато и да е заплаха за околната среда и за здравето на гражданите, забраната за проучване и добив на шистов газ ще бъде пренесена в законите за опазване на околната среда и за опазване на природните богатства”, заяви предлаганият за председател на анкетната комисия Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Такава позиция изрази и бившият депутат и зам.-министър Николов, който в кулоарите на парламента напомни, че премиерът Бойко Борисов е против отпадането на мораториума докато не е защитена околната среда.

"Мислите ли, че ще тръгна срещу премиера?!" попита властоугодно Николов.

Междувременно от левицата и десницата си отправиха взаимни обвинения в продажност и обслужване на чужди интереси.

Иван Иванов от ДСБ коментира, че мораториумът в този му вид е в полза на монополиста на внос на конвенционален газ у нас (руската "Газпром" – бел. ред.). Колегата му Георги Божинов от БСП заяви, че политиците, които искат да знаят за шистовия газ, са или невежи, или продажни. Той напомни позицията на БСП проучването да бъде финансирано от държавата и тя да държи правата за добив.

В хода на дискусията депутатът и бивш енергиен министър в мандата на Тройната коалиция Румен Овчаров огласи кореспонденция между американския посланик Джеймс Уорлик и премиера Борисов. По думите на Овчаров от тези материали ставало ясно, че от март миналата година досега в щата Охайо, където върви добив на шистов газ, са регистрирани 12 земетресения, при положение че районът не е сеизмична територия. Овчаров отбеляза, че добивът там бил в съответствие с добрите практики, но въпреки това са усетени земни трусове.

В комисията, която ще работи два месеца ще влязат шест депутати от ГЕРБ – Диан Червенкондев, Иван Божилов, Доброслав Димитров, Светлин Танчев, Димитър Лазаров и Недялко Славов. БСП и ДПС ще имат по двама представители – Петър Курумбашев и Кирил Добрев, както и Искра Михайлова и Рамадан Аталай. Представител на Синята коалиция ще бъде Иван Иванов, на “Атака” - Деница Гаджева. Независимите депутати ще бъдат представени от деклариралия принадлежност към ГЕРБ – Марио Тагарински.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?