Парламентът заприлича на кът за тихи игри - работа почти няма, но кворум има

Парламентът заприлича на кът за тихи игри - работа почти няма, но кворум има

Откакто червените депутати напуснаха парламента на 18 февруари, той все повече заприличва на кът за тихи игри. Депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" идват сутрин, регистрират се в залата, прекарват там час-два и си тръгват доволни, че са си изкарали заплатите. Няма скандали, няма препирни, няма дебати. Но почти няма и законодателна работа, поради което народните избраници все по-често уплътняват времето си с други занимания – като изслушване на министри, защото в противен случай трябва да свършат работа за по-малко от час.

Единственото по-ярко събитие в последните седмици бе оставката и тържественото изпращане на Цветан Цветанов от парламента, след което всичко отново притихна.

Прогнозите, че отсъствието на БСП ще затрудни събирането на кворум, не се оправдаха. Както и предупрежденията, че оставката на Цветан Цветанов от парламента ще създаде такива затрудения, не се сбъднаха.

Пленарният ден трае час-два

Справка за работата на НС, с която Mediapool разполага, показва, че за двете седмици от 3 до 12 април, няма ден, в който парламентът да не е свършил със законодателната дейност по-рано. В петъците, когато тя трябва да е до 11, е била с час по-къса. През останалите дни работата по закони е приключвала в 11-12, а след нея е имало изслушвания, за да се запълни време. Повечето депутати обаче не остават в залата да слушат, а си тръгват. В сряда и четвъртък законодателна дейност по принцип трябва да е от 9 до 14 часа.

Дебати по точките от дневния ред почти няма, а на управляващите им се налага да представят подробно становища на различни институции към законопроекти, което по принцип не е практика в парламента. Прибягват дори до изразително и бавно четене на парламентарните доклади към законодателни промени. Поправки на второ четене почти няма, а ако има - те се приемат без обсъждане.

Почти всекидневно управляващите организират и изслушвания на министрите си, които също минават гладко и дори досадно, без остри въпроси, без дебати.

Комфортно ли е да нямаш опозиция

Лишила се доброволно от парламента като трибуна за политическа изява, БСП е като черна станция – от "Позитано" 20 се сипят критично-апокалиптични позиции и комюникета срещу новата управляваща коалиция "ГЕРБ-ДПС".

В същото време останалите четири парламентарни сили изглежда се чувстват комфортно заедно, тъй като са в идеалната обстановка да приемат безпроблемно противоречиви законопроекти и да назначават нови членове в мандатни органи. С изслушвания в стил отбиване на номера и без каквито и да е по-сериозни обсъждания или въпроси към кандидатите, бяха избрани нов шеф на Комисията за финансов надзор, две негови заместнички, подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор", председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и нов състав на Централната избирателна комисия.

БСП, която бе инициатор за избора на нова ЦИК, не благоволи да се върне в парламента дори за да подкрепи номинираните си кандидати. Което не беше проблем, защото така или иначе бе решено да бъдат гласувани кандидатите на всички партии.

Наскоро БСП поиска и отстраняване на шефа на КПКОНПИ и заместника му, замесени с имотни скандали, но червените депутати не отидоха да защитят предложението си в ресорната комисия, при което ГЕРБ, ДПС, ОП и "Воля" единодушно го отхвърлиха.

Тихомълком обаче на второ четене бяха приети промените в Закона за съдебната власт, за които се твърди, че "изчистват пътя пред Цацаров, чийто мандат като главен прокурор изтича в края на годината". В сряда председателят на ВКС Лозан Панов беше първият, който обяви на глас онова, което се върти неофициално от месеци - че Цацаров се готви за главен съдебен инспектор. Изказването на Панов е пряко свързано в измененията в съдебния закон.

Без БСП работата тече "много по-гладко"

"Трудно ни е да изкараме цял парламентарен ден, но в същото време ги няма безсмислените и безкрайни дебати. Без БСП, работата тече много по-гладко", коментира депутат от ГЕРБ пред Mediapool.

Ситуацията без БСП едновременно устройва и не устройва управляващите, които доскоро се дразнеха на непрестанните реплики, дуплики, процедурни изказвания и декларации на БСП, понякога тенденциозно провокативни и рецепта за скандал. Това всекидневие обаче поне даваше някаква видимост на разгорещен политически сблъсък, какъвто реално почти никога не е имало, но пък за сметка на това запълваше времето.

Това вършеше работа и на двата "противникови" лагера. Сега обаче безсмислието на парламентарната дейност става все по-видно.

Политическите маневри около кворума

От февруари досега управляващата коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти" не е събирала сама кворум от 121 народни представители, а се зарече да го прави. През първия месец управляващите разчитаха само на "Воля" и независимите депутати, защото ДПС услужливо не се регистрираха в началото на заседанията.

Причината - веднага след излизането на БСП от парламента стана ясно, че кворумът е в ръцете на ДПС. Цветан Цветанов, който тогава още беше шеф на депутатите от ГЕРБ, сам призна това, оправдавайки решението на ГЕРБ да подкрепи поисканото от ДПС обезсмисляне на преференциалния вот. Тогава БСП реши да бойкотира парламента и обяви, че има коалиция ГЕРБ-ДПС. Отговорът не закъсня – ГЕРБ върна старите преференции, а ДПС не осигуряваше кворум.

В този критичен момент лидерът на "Воля" Веселин Марешки предприе опит да се прави на опозиция, но това продължи по-малко от 24 часа. В един и същи ден той обяви, че напуска парламента, а после се самоопроверга и ден по-късно осигури желания от управляващите кворум. Проблемът бе решен бързо и ефикасно от Цветан Цветанов, който се срещна с Марешки. Официалното обяснение на последния беше, че си изяснил докъде е изпълнена управленската програма.

След като отмина "опасността" ситуацията да бъде разчетена като коалиция между ГЕРБ и ДПС, депутатите от ДПС продължиха да крепят кворума.

Всички се ослушват и чакат да минат евроизборите

Наглед скучната и консесусна обстановка в парламента благоприятства лесното прокарване на спорни закони. Изглежда обаче в навечерието на евроизборите, възприемани като вот на доверие към властта, управляващите се въздържат от по-резки движения. Разразилият се скандал "Апартаментгейт" предизвика ефекта на доминото и почти не минава ден без новина за оставка – предимно във висшия ешелон на ГЕРБ. Сериозно бе разклатена и антикорупционната комисия, чийто председател се оттегли в отпуск заради разминаване около имотите му и разпоредена прокурорска проверка.

Останалите партии наблюдават с известно стъписване и интерес докъде ще стигне всичко това, но междувременно БСП бе разлюляна от вътрешен скандал и бламиране на лидера Корнелия Нинова, която не успя да си прокара евролистата.

В тази ситуация всички изчакват изхода от европейските избори и правят сметки за евентуално разместване на политическите пластове, включително предсрочни парламентарни избори или по-сериозна промяна в правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?