Пармалат получила близо 4 млрд. евро кредити с помощта на двойно осчетоводяване

Италианската компания Пармалат Финанциария е получила близо 4 млрд. евро кредити от около 40 италиански банки, като е осчетоводявала два пъти свои млечни продукти, според цитирани от агенция Блумбърг съдебни документи и запознати с финансовите дела на компанията източници.

Пармалат осчетоводила два пъти свои продукти, продадени на най-малко 33 дистрибутори и стотици супермаркети и използвала фактурите, за да получи кредити от близо 40 италиански банки.

Двойното осчетоводяване е само още един пример за съмнителното поведение на мениджърите от всички нива в тази компания, коментира пред Блумбърг анализатор от Центросим в Милано. Търговията с акциите на Пармалат бе прекратена на 22 декември 2003 г., след като те поевтиняха с 63 процента.

Компанията бе обявена в неплатежоспособност на 27 декември 2003 г., след като стана ясно, че нейна сметка от 4,9 млрд. евро в Банк ъв Америка на практика не съществува. Миналата седмица стана ясно, че дълговете на Пармалат достигат 14,3 млрд. евро - осем пъти повече от обявените от компанията.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?