Пармалат предяви съдебен иск към Дойче банк и други кредитори

Банкрутиралата италианска компания Пармалат е подала иск в съда срещу Дойче банк. Тя се опитва да изиска от банката част от плащането по сделката за уреждането на дълговете на концерна на фондовия пазар. Както съобщава агенция Блумберг, сумата на искането е 17 милиона евро или 21 милиона долара.

През декември миналата година управител на компанията стана Енрико Бонди, който извади на показ счетоводните книги открил, че Пармалат в продължение на повече от 10 години редовно е скривала загубите и е завишавала печалбите, а дълговете ѝ са нараснали на 14 милиарда евро. След това компанията обяви банкрут.

През септември 2003 година Дойче банк продаде облигации на Пармалат за 350 милиона евро. Освен това, банката активно си сътрудничеше с италианската компания, предоставяйки консултации по продажбата на американските ѝ активи и провеждането на преговори с международната рейтингова агенция Стандарт енд Пуърс, която имаше намерение да понижи кредитния рейтинг на Пармалат.

Италианското законодателство позволява на външния управляващ компанията при банкрут да отменя чрез съд сделките, проведени малко преди обявяване във финансова несъстоятелност. Бонди смята да се възползва от това, за да покрие дълговете в размер на 1,6 милиарда евро, които концернът е натрупал през 2003 година, опитвайки се да скрие от инвеститорите истинското положение на нещата.

Това е вече трети иск, подаден от Пармалат срещу бивши кредитори от края на юли. През изминалия петък Бонди изиска от швейцарската банка UBS да изплати 290 милиона евро за сделка по продажбата на дълговете на компанията. Бонди смята, че в най-голямата банка в Европа са знаели, че ръководството на Пармалат лъже инвеститорите, когато е продавала облигации на концерна.

Освен това, на 29 юли Бонди подаде иск срещу най-голямата американска банка Ситигруп в съд в Ню Джърси. Ситигруп е обвинена, че е била "съставна част" от финансовите манипулации, които са довели до загуби за Пармалат.

Бонди заявява, че всички получени по тези искове средства ще бъдат разпределени между притежателите на акции и облигации на компанията.

Още от Бизнес