Парното и топлата вода няма да поскъпват до края на отоплителния сезон

"Булгаргаз" очаква 34 млн. лв. загуба, ако цената на газа не скочи с 13%

Парното и топлата вода няма да поскъпват до края на отоплителния сезон

Парното и топлата вода няма да поскъпват до края на този отоплителен сезон, декларира пред медиите председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по повод предвижданото 5-процентно увеличение на цените на природния газ от януари.

"Категорично мога да заявява, че от 1 януари при потвърждаване на нашето решение, няма да има промяна в цената на топлинната енергия. Също веднага мога да кажа, че това ще важи и за високоефективната електроенергия, произведена по комбиниран начин от българските топлофикации, които се захранват с енергоносител природен газ", заяви Иванов след заседание на регулатора във вторник.

По време на него от "Булгаргаз" обиясниха, че очакват загуба от около 34 млн. лева, ако КЕВР потвърди решението на работната група цената на природния газ от 1 януари 2017 г. да се вдигне с 5, а не с 13.53%.

Според компанията в резултат на корекциите на КЕВР цената за крайните потребители става под доставната цена. "Булгаргаз" очаква загуби от 24 млн. лева за цялото тримесечие за търговията с газа. В допълнение компанията ще загуби 10 млн. лева и ако курсът на долара спрямо лева се запази на ниво от 1.78 лева за един долар през следващите месеци.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче посочи, че през 2016 г. "Булгаргаз" има надвзети приходи в размер на около 40 млн. лева в резултат от решенията на енергийния регулатор през годината. По думите му "Булгаргаз" не е в състояние на сериозен дефицит.

От "Топлофикация София" заявиха, че цената на газа не трябва да се увеличава изобщо или ако бъде увеличена, трябва да поскъпне и топлинната енергия. Окончателното решение за цената на газа през новото тримесечие ще бъде взето на закрито заседание в последния работен ден на годината – 30 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?