Парното може да поскъпне от юли с по-малко от планираното

Парното може да поскъпне от юли с по-малко от планираното

Цената на топлинната енергия може да се повиши с по-малко от към момента на правените от енергийния регулатор разчети, заради предвиденото с повече поевтиняване на природния газ от юли, стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти. Във вторник регулаторът обсъди свалянето на цената на природния газ с 0.6 на сто, докато разчетите за поскъпването на парното и топлата вода в страната средно с 4.5 на сто са правени при сегашната по-висока стойност на синьото гориво.

Какво ще е финалното решение за цените на електроенергията, природния газ и топлоенергията КЕВР ще обяви на 1 юли 

Докладът на държавния газов доставчик "Булгаргаз" показва, че съвсем точно е изчислено понижението на газа с 0.6 на сто, каза Иванов. "Цената не се формира по текущите цени било на втечнения газ или на световния пазар, а по формула, отчитаща деветмесечните изменения на петролните деривати", отбеляза той в отговор на въпрос дали поевтиняването не е можело да е по-голямо заради спада на цените на втечнения природен газ на световните пазара в последните месеци.

Иванов допълни, че макар промяната в цената на природния газ да е твърде малк, тя ще бъде отразена в решението на 1 юли за цените на топлинната енергия и това ще продължава и следващите периоди, особено в началото на отоплителния сезон.

От думите му стана ясно, че регулаторът смята да разреши на "Булгаргаз" понижението с 0.60 или с 27 стотинки на мегаватчас. Предложената цена за третото тримесечие на 2019 г. е 44.90 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Намалената продажна цена на природния газ за периода се дължи на договорените алтернативни доставки на по-ниски цени, в сравнение с тази по дългосрочния договор с "Газпром".

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?