Парното може и да не поскъпне тази зима

Парното може и да не поскъпне тази зима

Цената на парното тази зима може да не се увеличава дори да се качи цената на природния газ, заяви във вторник председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той поясни, че регулаторът е поставил определени условия пред доставчика "Булгаргаз" при изготвянето на прогнозата за цената на природния газ от 1 януари. На базата на предоставените данни ДКЕВР е изчислила два варианта за повишение на газовите цени.

При оптимистичния и по-реалистичен вариант, каза Семерджиев, поскъпването на синьото гориво от 1 януари 2010 г. ще е с 8. 7 процента, а при песимистичния вариант - с 15 на сто.

Практиката показва, че е крайно неудобно да има поскъпване на парното по средата на зимния сезон, отбеляза Семерджиев.

Той посочи, че в момента начинът, по който се движат котировките и пазарите на горивата, позволява да се постигне цена на природния газ от 1 януари 2010 г., така че да не се повишават цените на топлоенергията.

Шефът на ДКЕВР не изключи нова газова криза като тази миналия януари, когато доставките от Русия бяха едностранно преустановени заради ценови спор с Украйна. В момента по-големите топлофикационни дружества имат възможност да минат на резервно гориво, каза Семерджиев.

Той добави, че в хранилището в Чирен са нагнетени 647 милиона кубически метра газ -количества, които според него никога по-рано не е имало и които могат да се ползват в продължение на девет месеца.

Всички потребители трябва да бъдат подготвени за възможни кризи или аварии, свързани със спиране на доставките, но поради липса на средства повечето предприятия потребители на газ, нямат план за продължаване на производствения си цикъл с алтернативни горива, каза още Семерджиев.

Той припомни, че има нормативни документи и всеки потребител, в зависимост от производството си и от режима на подаване на газ, е подписал договори за газови доставки. При ограничено подаване на газ с предимство се ползват индустриални потребители с непрекъсваем цикъл на производство, но всички са длъжни да вземат мерки за обезопасяване на съоръженията при спиране на производствения цикъл, добави Семерджиев.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?