Парното на висшите училища по изкуствата ще се покрие с пари за археолозите

Парното на висшите училища по изкуствата ще се покрие с пари за археолозите

Премиерът Бойко Борисов успя да потуши протестите на студентите и преподаватели от висшите училища по изкуствата, обещавайки 300 000 лева, които да им позволят да функционират през зимните месеци, без да обявяват дървена ваканция.

След като академиите обявиха, че ще разпуснат студентите си за месец, месец и половина, защото нямат пари да отоплят залите и студиите, след като и министърът на образованието Сергей Игнатов каза в неделя, че няма как, но Художествената академия наистина ще се наложи да излезе в дървена ваканция за 40 дни, спасение се намери. И то от премиера.

След срещата му в сряда с ректорите на трите учебни заведения стана ясно, че Музикалната академия, Националната художествена академия и НАТФИЗ ще получат по 100 000 лева допълнително, за да закърпят бюджетите си. Стана ясно и откъде ще дойдат парите, след като финансовият министър Симеон Дянков бе казал, че няма нито лев повече извън изразходваните бюджети.

Министърът на културата Вежди Рашидов обясни откъде са парите - към трите училища по изкуствата ще бъдат пренасочени "целевите средства за консервация и реставрация на археологически обекти". Той предупреди, че парите трябва да бъдат възстановени следващата година.

"Повече отстъпки няма да има"

"В хазната пари няма, но ще спестим оттук-оттам, ще проявим гъвкавост. Има малка възможност да помогнем със средства от различни пера в министерството, като през януари сметките ще бъдат изчистени", заяви Рашидов.

"Когато премиерът е казал да намерим средства, ние, министрите, помежду си трябва да имаме откъде по мъничко да изпилим”, обясни министърът на културата как се работи в правителството, когато премиерът спусне нареждане да се намерят пари.

Ректорът на Националната художествена академия проф. Светослав Кокалов съобщи, че преди ден министърът на културата успял да убеди премиера в спецификата на творческите висши училища и отпуснатите суми, макар и скромни, ще решат проблема с отоплението.

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви от своя страна, че средствата се отпускат, защото "възпитаниците им (на Художествената академия) са марка".

"Не е възможно правителството да откликне на всички засегнати от кризата, защото това означава да се върнем в края на 90-те години", каза още образователният министър.

По думите му тежкото положение е в не повече от седем вуза в страната.

"Следващите 6-8 месеца ще бъдат много тежки и всички трябва "да стиснем зъби" и да ги преодолеем. Няма да се върви към никакви отстъпки", заяви още Игнатов.

Парите за реставрация, които сега се отскубват от археолозите обаче, бяха им отпуснати през лятото след шумното разгласяване на чудодейното намиране на частичка от мощите на Свети Йоан Кръстител на остров Свети Иван до Созопол. Тогава благодарение на активността на министъра без портфейл Божидар Димитров чудодейната находка се намери на първите страници на вестниците, а премиерът спешно изпрати финансовия министър Симеон Дянков на острова, след това по разкопки и археологически обекти, за да даде "нужното" за продължаване на работата на учените. Тогава Дянков намери отнякъде и отпусна близо 900 млн. лв. за работа на учените, от които, видно, сега си взе обратно 300 хиляди лева, за да ги даде на училищата по изкуства, да не мръзнат.

"Българският Лувър е национален приоритет"

На фона на трагичното финансово положение на редица културни институции министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че строителството на т. н. Български Лувър, е национален приоритет, така както са магистралите.

"Искаха да го правят турски хотел, искаха банки да строят и най-накрая аз дойдох – един от небългарски произход министър – ето искам един български музей да оставим на България”, защити в сряда оспорваната инвестиция Рашидов.

Парите за музея са от републиканския бюджет, а не от бюджета на Министерството на културата. В края на декември 2009 г. Министерският съвет реши в сградата на Техническия университет в близост до паметника на Васил Левски да се изгради новият български музеен център. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, фондохранилища и реставрационни ателиета.

Рашидов обеща още, че никой в сферата на културата нямало да остане без заплата. Парите щели да дойдат от отпуснатите от правителството миналата седмица допълнителни 2 млн. лв. На местата, където имало преразход, както е в Софийската филхармония, щели да се платят 80% от заплатите.

"Директорите трябва да се научат да ръководят, а не само да чакат финансиране на калпак", заяви Рашидов по темата.

В заключение той сподели, че ще е хубаво да има и шестнайсета заплата покрай празниците, но като няма пари, няма да има.

Споделяне

Още по темата

Още от България