Парното поскъпва от 18 до 25.6%, токът – под процент

Окончателното решение на регулатора влиза в сила веднага

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Топлинната енергия поскъпва между 17.91 и 25.61 на сто, а електроенергията – с 0.95 процента от 7 април, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране, която в петък проведе закрито заседание в условията на шумни протести под прозорците на сградата срещу планираното повишаване на цените.

Въпреки демонстрациите регулаторът прие промените на цените, които се налагат заради поскъпналия с близо 30 процента природен газ от 1 април. Тъй като разходите за газ формират основно цената на топлофикациите за парното и топлата вода и тока, произведен от техните когеренации, се налагат повишенията.

Произведената по високоефективен начин електроенергия от топлофикациите влияе върху добавката "задължения към обществото” и тя се прроменя от 35.77 лв./МВтч без ДДС на 37.02 лв.. За стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар, това ще доведе до увеличение на цената с около 1 на сто. За битовите потребители също токът ще поскъпне с под 1 процент.

Промяната в цената на топлоенергията е различна за различните топлофикации. Тя варира между 17.91% и 25.61%. Само за "Топлофикация Плевен“ поскъпването е по-голямо – 37.40%, поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период, обясниха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Новите цени влизат в сила веднага, електроразпределителните дружества ще направят засичане на електромерите, а клиентите по желание могат да на правят самоотчет и да информират доставчиците си за показанията на уредите си.

Решението на КЕВР бе взето в условията на протест на около петдесетина граждани. Още сутринта те посрещнаха членовете на комисията със скандирания "Оставка", "Мафия" и "Душмани". Демонстрантите дори спряха преминаването на трамваите по бул. "Дондуков" заради искането им да не се вдигат цените на парното и тока, както и да се отмени влязлото вече в сила поскъпване на газа.

Засилено бе полицейското присъствие в района, а около сградата на комисията бяха поставени ограждения. Гражданите призоваха президента Румен Радев да се намеси в разрешаването на проблема.

"Гражданските организации ще се обърнем към президента Радев с искане, този закон, по който господата, заемащи неправомерно и нелегитимно обществената сграда, тук пред нас, да я освободят и да подсети новоизбраните депутати, че трябва да приведат своите решения в съответствие с конституцията на Република България и европейското право", коментира гражданин пред БНР.

"В скандинавските страни, в Дания, в Чехия пенсионните фондове се облагодетелстват от енергетиката и техните пенсионери затова се чувстват добре, а ние допускаме чешки енергиен гигант да източва нашите парични средства", не пропусна той да нападне ЧЕЗ, макар поскъпването на тока да е нищожно.

Регулаторът е независим орган и единствено съдът може да се произнася по взети вече решение.

Сред демонстрантите бяха общински съветници в Столичния общински съвет от групата на БСП, както новоизбраният депутат от левицата Александър Симов, съобщи агенция "Фокус".

Още по темата
Още от Бизнес

Защо управляващите избират Цацаров за шеф на "Антикорупция"?