Парното поскъпва от 18 до 25.6%, токът – под процент

Окончателното решение на регулатора влиза в сила веднага

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Топлинната енергия поскъпва между 17.91 и 25.61 на сто, а електроенергията – с 0.95 процента от 7 април, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране, която в петък проведе закрито заседание в условията на шумни протести под прозорците на сградата срещу планираното повишаване на цените.

Въпреки демонстрациите регулаторът прие промените на цените, които се налагат заради поскъпналия с близо 30 процента природен газ от 1 април. Тъй като разходите за газ формират основно цената на топлофикациите за парното и топлата вода и тока, произведен от техните когеренации, се налагат повишенията.

Произведената по високоефективен начин електроенергия от топлофикациите влияе върху добавката "задължения към обществото” и тя се прроменя от 35.77 лв./МВтч без ДДС на 37.02 лв.. За стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар, това ще доведе до увеличение на цената с около 1 на сто. За битовите потребители също токът ще поскъпне с под 1 процент.

Промяната в цената на топлоенергията е различна за различните топлофикации. Тя варира между 17.91% и 25.61%. Само за "Топлофикация Плевен“ поскъпването е по-голямо – 37.40%, поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период, обясниха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Новите цени влизат в сила веднага, електроразпределителните дружества ще направят засичане на електромерите, а клиентите по желание могат да на правят самоотчет и да информират доставчиците си за показанията на уредите си.

Решението на КЕВР бе взето в условията на протест на около петдесетина граждани. Още сутринта те посрещнаха членовете на комисията със скандирания "Оставка", "Мафия" и "Душмани". Демонстрантите дори спряха преминаването на трамваите по бул. "Дондуков" заради искането им да не се вдигат цените на парното и тока, както и да се отмени влязлото вече в сила поскъпване на газа.

Засилено бе полицейското присъствие в района, а около сградата на комисията бяха поставени ограждения. Гражданите призоваха президента Румен Радев да се намеси в разрешаването на проблема.

"Гражданските организации ще се обърнем към президента Радев с искане, този закон, по който господата, заемащи неправомерно и нелегитимно обществената сграда, тук пред нас, да я освободят и да подсети новоизбраните депутати, че трябва да приведат своите решения в съответствие с конституцията на Република България и европейското право", коментира гражданин пред БНР.

"В скандинавските страни, в Дания, в Чехия пенсионните фондове се облагодетелстват от енергетиката и техните пенсионери затова се чувстват добре, а ние допускаме чешки енергиен гигант да източва нашите парични средства", не пропусна той да нападне ЧЕЗ, макар поскъпването на тока да е нищожно.

Регулаторът е независим орган и единствено съдът може да се произнася по взети вече решение.

Сред демонстрантите бяха общински съветници в Столичния общински съвет от групата на БСП, както новоизбраният депутат от левицата Александър Симов, съобщи агенция "Фокус".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес