Парното поскъпва с 10% от юли

Министерството на енергетиката внесе в правителството проекта за последното планирано поскъпване на парното за периода 2002 - 2004 година.

Ведомството на Ковачев предлага цената за мощност да се повиши от 5.5 стотинки на 6 стотинки за киловатчас. При тарифата за потребление, се запазва цената за първите 250 квтч месечно на 3.405 ст. с ДДС, а над това количество се увеличава на 4.784 ст. Цената за топла вода става 4.53 стотинки с ДДС за киловатчас.

Средното поскъпване е 10 процента, съобщиха от енергийното министерство.

Проектът за новите цени на парното, заедно с този за поскъпването на тока в сряда бе разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Още преди заседанието от КНСБ се обявиха против увеличенията.

Зам.шефът на синдиката Пламен Димитров заяви, че НЕК няма аргументи за поредния скок в цените на тока. Димитров уточни, че от есента на 2001 г. досега токът е поскъпнал с 95 %, а парното - с 40 на сто. Според енергийната стратегия, приета преди три години от парламента, цената на електроенергията до края на 2004 г. трябваше да се увеличи с не повече от 33 %, припомни Пламен Димитров.

Според синдиката, поскъпването на тока е единствено заради предстоящата приватизация на електроразпределителните дружества.

От КНСБ настояват да се увеличи двойно "социалния" праг при електроенергията - от 75 квтч на 150 квтч месечно, като се запази цената от 9.8 стотинки.

Около 3 млн. души ще бъдат засегнати от новото увеличение на тока и парното, са изчислили от КНСБ. Според изчисленията им, сметките за парно през зимата ще се увеличат средно с 8 до10 лв. месечно, а за ток - с 15-20 лева.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: