Парното поскъпва с между 3 и 5 процента

Парното поскъпва с между 3 и 5 процента

Парното в страната ще поскъпне от 1 април с между 3 и 5 процента, реши в сряда на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Повишението на цените последва решението от понеделник за вдигане на цената на природния газ с 11%. В сряда правителството реши "Булгаргаз" да продава синьо гориво с 5.5% под максималните, определени от комисията. Това ще доведе до поскъпване на газа "само" с 5.3 процента.

Отоплението с парно ще струва с 3.99% по-скъпо в София. Увеличението е с 3.91% в Пловдв, 4.40 процента - в Плевен, в Шумен скокът е с 3.60 процента, а най-голямото поскъпване е във Варна - с 4.63 процента.

Във Враца цената ще бъде по-висока с с 4.33 процента, в Бургас - с 4.14 процента. Поскъпването на топлинната енергия във Велико Търново е с 3.08 процента, което е и най-малкото повишение. В Казанлък то е с 3.82 процента, а в Разград – 3.82 процента. Това означава, че сметката за отопление в апартамент от 70 кв.м. нараства с около 7 лева.

Последното увеличение на цените бе от края на декември. Така само за 3 месеца средната сметка за отопление с парно скочи с около 14 лева за апартамент.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че в следствие на правителственото решение за задържане цената на газа, "Булгаргаз" ще натрупа около 10.1 млн. лева загуби за второто тримесечие. От началото на годината компанията вече регистрира загуби за 12.5 млн. лева.

Според Семерджиев дружеството няма да бъде оставено да фалира, но той не уточни механизма, по който ще бъде компенсирано за по-ниските цени. В отговор на въпрос дали е било необходимо цената да се задържа, Семерджиев отговори, че това се е налагало заради необходимостта от поносима цена на природния газ в момент на криза.

Председателят на ДКЕВР прогнозира, че до края на 2010 година цената на синьото гориво няма да скочи с повече от 15%.

От правителствената пресслужба съобщиха, че ограничението на цените на газа ще важи за периода 1 април - 30 юни 2010 г. То се прави с цел ″да се запази нивото на поносимост на цените на природния газ за индустриалните и битовите потребители″.

“Създават се предпоставки и за запазване или минимално увеличаване на цените на продуктите на топлофикационните дружества, чиито основни разходи са свързани с покупката на природен газ“, съобщиха още от правителствената пресслужба.

За ограничаване на поскъпването на газа настояха работодателите и синдикатите по време на преговорите около съставянето на пакета антикризисни мерки. Първоначално социалните партньори искаха увеличение изобщо да няма, но след като стана ясно, че това не може да стане, се стигна до консенсуса за ограничаване на поскъпването.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?