Парното поскъпва с между 6 и 7 лева на жилище

Парното поскъпва с между 6 и 7 лева на жилище
От 1 януари сметките за парно ще се увеличат с между 6 и 7 лева за панелен апартамент с големина 70 кв.м., заяви в сряда председателят на Държавната комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той направи прогнозата след като ръководената от него структура обяви поскъпване на природния газ с 10.45%, което ще доведе до увеличаване на цената на парното средно с над 5% за всички топлофикации в страната.

В София цената на парното ще нарасне с 4.89%. Най-голямо ще е поскъпването в Разград (7.25%), а най-малко - във Велико Търново (3.44%). Във Варна увеличението е 6.06%, във Враца - 5.82%, Пловдив - 5.09%, Плевен - 5.14%, Шумен - 5%, Бургас - 5.32% и Казанлък - с 5.1%.

Според Семерджиев това е "минимална" корекция и "няма да затрудни огромна част от потребителите".

Все още ДКЕВР не е публикувала мотивите, с които приема увеличението на цените.

В сряда Министерският съвет прие промени в Наредбата за регулиране на цените на природния газ. Според енергийния министър Трайчо Костов именно тези промени в наредбата ще дадат основание на ДКЕВР да свие поскъпването на цената на парното до 5 процента. Първоначалните прогнози бяха за поскъпване от 10-11 процента.

Той отбеляза, че комисията вече е уведомена за приетите промени. С нормативния акт печалбата на "Булгаргаз" от продажбата на синьо гориво ще се редуцира до 2%, вместо сегашните 3%.

Дружеството обаче ще получава от ДКЕВР компенсиране на загубите си, ако продава газа под цените на доставка. Загубите ще бъдат вкарвани в цените за следващия тримесечен период.

Това обаче ще изправи енергийния регулатор пред правен абсурд, защото промените в наредбата не бяха публикувани в Държавен вестник и ДКЕВР не получи възможност да се позове на тях. Това ще ги направи лесно обжалваеми пред Върховния административен съд.

Междувременно Ангел Семерджиев прогнозира, че през този отоплителен сезон не би трябвало да се стига до спиране на газа за топлофикациите, които дължат пари на "Булгаргаз". Сред дружествата, които получиха предупредителни писма в тази посока бе и "Топлофикация – София".

Споделяне

Още от България