Парното поскъпва средно с 12%, масови аварии при топлене с ток

Парното поскъпва средно с 12%, масови аварии при топлене с ток

Топлоенергията в София и в Пловдив поскъпва с около 15 на сто от 1 юли 2010 г., но реалната тежест на повишените сметки ще се усети наесен, когато заработи централното отопление. Средно за страната увеличението на цените ще е с около 12 на сто, сочат последните разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), обявени от председателя ѝ Ангел Семерджиев, обявени пред журналисти в рамките на Ден на българската енергетика, проведен в София.

До края на месеца регулаторът трябва да се произнесе за цените на ток, природен газ и парно, като последните две тарифи са пряко свързани.

Предложението на държавната газова компания "Булгаргаз" е за увеличение на цената на природния газ с 29.6 на сто, но все още се изчаква какво ще е влиянието на курса на долара върху цената на газа, който дружеството плаща на “Газпром“ в американската валута.

ДКЕВР, съвместно с "Бугаргаз", ще потърси резерви за по-малко увеличение на цената на горивото, но дори и чрез намаляване влиянието на курса на долара много ще бъде трудно увеличението да е под 24-25%, каза Семерджиев.Дежурно държавната енергийна комисия ще смекчава отражението на поскъпналия природен газ върху цените на топлофикацията с повишаване на добавката за цената на произведената от топлофикациите електрическа енергия, стана ясно от думите на Семерджиев.

Електродружествата НЕК, ЕВН, ЧЕЗ и Е.ОН от години протестират срещу този начин за туширане на ръста на цените на топлоенергията, тъй като се оскъпява електроенергията за всички потребители и на практика представлява кръстосано субсидиране за топлофикациите.

В същото време Семерджиев отговори уклончиво за ръста на цените на електроенергията от 1 юли, за която последните изчисления са за повишаване с 2 процента, след като ДКЕВР реши да намали технологичните разходи на ЕРП-тата от 18 на 15 на сто, за да свали цените.

Ценообразуването ни стигна до Брюксел

Въпросните технологични разходи се одобряват в рамките на петгодишния регулаторен период и са за намаляване на загубите по мрежата, но още на втората година ДКЕВР реши, че дружествата са постигнали доста сериозни постиженията и им реже средствата. Това предизвика снабдяващата с ток Североизточна България Е.ОН да заяви, че ще заведе дело срещу решението на ДКЕВР и ще потърси съдействие от страна на Брюксел по въпроса.

Освен това от германското дружество посочиха, че “аргументът на ДКЕВР за намаляване на признатите технологични загуби със значителните инвестиции на дружеството, довели до забележимо подобрение на качеството на електроснабдяването, е голямо признание от страна на ДКЕВР, която ни критикува преди, че не изпълняваме своите инвестиционни програми“.

Семерджиев обясни пред участниците във форума, посветен на Деня на енергетиката, че е важно комисията да дава точни и ясни сигнали към регулираните компании за дългосрочното им развитие, но в динамично променящата се в момента пазарна среда това е трудно.

“Сега се вижда промяна в полза на потребителя, върху която обаче компаниите няма да ни обърнат внимание, тъй като биха си ограничили възможностите за приходи“, каза Семерджиев.

От Е.ОН обаче смятат, че свиването на технологичните им разходи ще изкара на загуба дружеството, което обслужва мрежата им. Така ще се намали и цената на миноритарния дял от 33 на сто, който държавата смята да листва на борсата, за да осигури приходи в бюджета.

Още при обсъждането на бъдещите цени на ток и парно стана ясно, че при натиска върху тарифите на електроенергията, още повече потребители ще предпочетат отопление с ток вместо с парно.

Аварии в блоковете при масово топлене с ток

Ако това стане, може да има аварии в блокове, чиито електромрежи са проектирани за централно отопление и не могат да понесат голямо електроенергийно натоварване. Това коментира Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Според него електропреносната система е добре оразмерена, но той не е сигурен в същото за електроразпределителната система. Едва ли в блоковете, където е пресметнато, че отоплението трябва да се извършва с топлинна енергия, електрическата мрежа би издържала, коментира още той.

Преди седмица шефът на Централното диспечерско управление Митьо Христозов заяви, че мрежата на ЕСО работи на ръба на възможностите си и също подкрепи мнението, че допълнителното ѝ натоварване ще доведе до проблеми със снабдяването.

Без “Белене“ - внос на ток след 2020 г.

Йотов каза още, че според песимистичния сценарий на ЕСО е възможно след 2015 г. страната ни да изпита недостиг на електроенергия и да се наложи внос, ако не бъде изградена АЕЦ “Белене“ или други големи генериращи мощности. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обаче отхвърли тази възможност.

Анализ на ЕСО във връзка с подготвян десетгодишен план за развитие на мрежата на държавния оператор сочи, че в периода 2010 до 2015 г. ще бъдат изведени от експлоатация 2175 мегавата мощности от ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Марица 3“ , ТЕЦ "Брикел", четвърти блок в ТЕЦ "Русе". На тяхно място ще се въведат едва 1 104 мегавата от влизащите в експлоатация тази есен два блока на американската компания AES в ТЕЦ “Марица Изток 1“, ВЕЦ "Цанков камък", газовата централа в Хасково, ТЕЦ "Свилоза".

Според разчетите на ЕСО до 2020 г. към преносната мрежа ще бъдат включени 1800 МВ вятърни мощности и 600 МВ соларни панели, което бе определено от фирмите в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) като твърде консервативна сметка.

Шефът на ЕСО обясни и намеренията на дружеството му да инвестира в развитието на преносната мрежа, за да може да отговори на нуждите за присъединяване на мощности за производство на ток от ВЕИ. Той обаче не представи никакви финансови разчети за необходимите за това средства и отражението им върху цените на електроенергията за крайните потребители с обяснението, че това не било негова работа, на НЕК, която е собственик на мрежата, а ЕСО само я управлява.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?