Парното с прогнозна годишна цена от юли

Газът поевтинява от днес с над 11%, топлинната енергия – с 4%

Парното с прогнозна годишна цена от юли

Цената на топлинната енергия вече да се определя веднъж годишно и да е прогнозна за 12 месеца, както това се прави с тарифите на тока, предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това съобщи нейният председател Иван Иванов на онлайн брифинг, на който обяви и поевтиняване от 1 май на газа с 11.31 на сто, на топлинната енергия с близо 4 на сто, а на произвеждания от топлофикациите ток с почти 6 процента.

Тази промяна се предвижда да бъде обсъдена на открито заседание на регулатора на 5 май, в което становища могат да дават дори обикновени граждани. Целта е да се избягват големите флуктуации в цените на топлинната енергия, обясни Иванов. "Подобен подход съществува при цената на електрическата енергия и ежегодно се определя годишна прогнозна цена за регулирания пазар", каза той.

След като в началото на март държавният газов доставчик "Булгаргаз" договори с "Газпром Експорт" нов начин на ценообразуване, който да включва компонента с тарифите от европейските газови хъбове, а не само на петролните деривати, вече цената на газа се определя всеки месец. Според сегашната наредба за образуването на цените на топлинната енергия, те се променят само при падане или качване на цената на природния газ с над 5 процента, като регулаторът винаги се е стремял да не пипа тарифите по време на отоплителния сезон. Със сегашните динамични условия на петролните и газови пазари на КЕВР втори месец ѝ се налага да променя и цената на топлинната и електрическата енергия, произвеждани от топлофикациите.

За няма недоволни клиенти и дружества

Топлоснабдителните дружества обаче не могат ежемесечно да отчитат промените на своите цени във фактурите на потребителите си. Причината за това е, че едва 6-7 на сто от абонатите им са на ежемесечно отчитане на реалното потребено количество топлоенергия. Останалите са на прогнозни данни спрямо консумацията им за предходния отоплителен сезон. При тях реално няма как да се засече клиентът кога и по какви цени е ползвал парно и топла вода.

Затова регулаторът иска да може да определя едногодишни цени на топлофикациите, които при следващото им фиксиране да се променят според реалните цени на природния газ за изминалия период на принципа на надвзетия или недовзетия приход, стана ясно от обясненията на Иван Иванов.

Това означава, че ако прогнозната цена на парното за изтеклата година е била по-висока от реалната, за следващия период този надвзет приход ще се приспадне от компонентите на новата цена. И обратното, ако е била по-ниска, това ще се включи в новата цена.

При сериозни отклонения в едната или в другата посока на цената на природния газ в периода на действие на прогнозната цена на топлинната енергия, регулаторът предвижда те да бъдат отчитани и да се правят извънредни промени. "За да няма недоволни от страна и на топлофикациите, и на потребителите", обясни Иванов.

По информация на Mediapool се предвижда предсрочна промяна на годишната цена да има в случаите при поскъпване или поевтиняване на газа с 10 или 15 на сто. Регулаторът смята да въведе този принцип от 1 юли и да определи прогнозната цена на топлинната и електрическата цена на топлофикациите заедно с цените на тока на електроснабдителните дружества на защитения пазар на бита и малките фирми.

Така юлската цена на парното, за която дружествата вече заявиха повишение, но по сметки от преди спада на природния газ от 1 април, ще поеме и промените на стойността на природния газ от юни.

По прогнози на "Булгаргаз" от началото на април юнското поевтиняване ще е под 1 процент, но най-вероятно то ще е по-голямо, заради продължаващия спад на цените на петролните и газовите пазари.  

Спадът спрямо старите руски цени вече е 50 на сто

Към момента свалянето на цената на природния газ спрямо преди промените в договора с "Газпром" доближава 50 процента, каза Иванов на онлайн брифинга.

Тарифите на природния газ, топлинната и електрическата енергия на топлофикациите бяха утвърдени в петък, след по-рано през деня "Булгаргаз" внесе последните данни за цените на петролните деривати и на природния газ в европейските хъбове, на чиято база вече всеки месец се определя колко ще струва руският природен газ.

"Булгаргаз" в началото на април изчисли намаляване на цената с 6.67 на сто, на чиято база се очакваше спад и на тарифите за топлинната е електрическата енергия от 1 до 3 процента за различните топлофикации. Заради срива на петролните пазари обаче поевтиняването слиза още надолу.

Така от 1 май природният газ, продаван от държавното дружество, ще струва 22.35 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е с 2.85 лв./MВтч по-малко.

Спрямо цените на синьото гориво, които бяха валидни до 31 мар .2020 г. - преди да влязат в сила предоговорените условия на договора с "Газпром експорт", намалението е 49.25%.

Върху цените на топлинната енергия, при чието производство около 70 на сто разходите са за природен газ, средното отражение за страната е 3.95%. То е спрямо цените, определени от 1 април след падането на стойността на природния газ с 43 на сто. Тогава те намаляха средно с 22 на сто.

Най-голямо е намалението за потребителите на топлинната енергия в София, където спадът е 5.15 %, във Враца – с 4.14%, в Пловдив - с 1.08 %, в Плевен - с 2.62 %, в Бургас – с 2.97 %, във Варна – с 1.30 %. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 3.04 % по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 2.90%.

С утвърдените цени на топлинната енергия за м. май общото намаление спрямо цените, които бяха валидни до 31 март 2020 г., е с 24.93%, каза още Иванов.

Падат и преференциалните цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е 5.84%.

Относно внесените от "Булгаргаз" заявления за определяне на цени на газа със задна дата за всеки от осемте месеца в периода 5 август 2019 г - 31 март 2020 г. заради ретроактивната промяна на договора с "Газпром", Иванов каза, че се работи по тях.

Идната седмица започва одобряването на газовите цени със задна дата

Още следващата седмица ще се разгледат решенията за цената на газа за август и септември 2019 г., Седмица по-късно същото ще стане с тарифите за октомври, ноември и декември 2019 г. , а във втората десетдневка на май се очаква да бъдат приети и цените за първото тримесечие на 2020 г.

"КЕВР ще изпълни тази задача за по-кратък от законово установения срок, за да може "Булгаргаз" да ускори възстановяването на средствата на своите клиенти", каза Иван Иванов.

Регулаторният шеф допълни още, че продължава назначената от него проверка на сметките за месец март на "Топлофикация-София" след оплаквания на клиенти, че те са прекомерно високи.

Експертите на КЕВР са получили вече всички документи за подадените количества топлинна енергия на клиентите за последните четири месеца на този и предходния отоплителен сезон. Остава общинското дружество да представи пълните данни от десет абонатни станции, избрани от КЕВР на случаен принцип, и да се направи пълна проверка. След това комисията ще излезе с решение, което ще бъде обявено, както и указанията, дадени на "Топлофикация София", каза Иванов.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?