Парното също поскъпва от юли – средно с 4.5%

В Разград ще е най-голямо увеличението – 17.5 на сто, в Сливен поевтинява

Парното също поскъпва от юли – средно с 4.5%

Топлоенергията да поскъпне средно с 4.5 на сто от 1 юли 2019 г., предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишението е спрямо последно променените цени от 1 октомври 2018 г. и сред причините за него са поскъпналите въглеродни емисии, каквито трябва да купуват и топлофикациите, за да се вместят в позволеното им замърсяване на околната среда.

Най-ниско ще е увеличението на цената на парното и топлата вода в Перник – 1.77 на сто, а най-голямо – в Разград, където сметките ще нараснат със 17.53 процента, сочи доклад на комисията, който ще бъде обсъден публично на 4 юни.

Раз-четите на регулатора са направени на база внесените заявления от топлофикациите, данните за тяхната работа и финансово състояние и броя на клиентите.

Така е изчислено, че в София, където са най-много потребителите на централното топлоснабдяване, поскъпването ще е 4.3 на сто. Във втория по големина град у нас Пловдив цената ще се повиши със 7.4%, във Варна – 1.96%, в Бургас – 7.42 на сто.  Във Велико Търново поскъпването се предвижда да е 7.26 на сто, във Враца – 7.52%, в Русе – с 3.86 процента. Най-голяма ще е промяната на сметките в Разград – със 17.53 на сто, и в Габрово, къдоте се планира повишение на цената с 12.53%.

В Перник ще е най-малкото поскъпване – едва с 1.77 процента, а в Сливен дори цената ще падне с нищожните 0.4 процента.

Възможна е обаче лека корекция на предложенията за новите тарифи заради очакваното заявление от "Булгаргаз" за новата цена на газа от юли, за която има прогнози, че ще намалее с 0.83 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?