Парното в България е обречено

Парното в България е обречено

Заради предстоящото поскъпване на природния газ с над 20 на сто парното отопление в България е обречено. Това е мнението на заместник-председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски. То бе изразено по време на проведеното в петък обществено обсъждане на новите енергийни цени, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва приеме от 1 юли.

Терзийски обоснова мнението си с предстоящото поскъпване на парното с около 15 на сто, с което средната цена на топлинната енергия ще стане около 81-82 лв. за мегаватчас без ДДС. От друга страна се прогнозира минимално поскъпване на електроенергията за бита с 2 процента.

Така според Терзийски цената на парното става по-висока от цената на електроенергията по нощна тарифа, което ще накара абонатите да се откажат от услугите на топлофикациите. Освен това така според Терзийски се изкривява драстично енергийната политика на страната.

Ако бъдат одобрени тези цени, парното в България е свършено, каза Терзийски, според когото въпросът е само точно кога ще настъпи краят.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев от своя страна заяви, че тази година ще бъдат утвърдени крайни тарифи на електроразпределителните дружества. Трябва да има единен подход към разпределението на цените по тарифи, заяви Семерджиев и увери, че няма да се допусне надвишаване на цената на парното над цената на нощната електроенергия.

Топлофикационните дружества, които използват природен газ, са поставени пред поредното изпитание - да увеличат цените и въпреки това да останат на пазара, на който има и алтернативи, добави Семерджиев.

Той посочи, че ДКЕВР ще се опита да помогне на топлофикациите чрез цените на преференциалната електроенергия, произвеждана от когенерации. Когенерационни мощности обаче имат далеч не всички дружества.

По думите на Семерджиев всички топлофикации трябва да вземат мерки за оптимизиране на разходите си.

Той съобщи, че ДКЕВР е започнала анализи на внесеното в четвъртък от "Булгаргаз" заявление за цените на газа от 1 юли. Най-голямата изненада за всички е разликата в курса долар/евро, която никой не е очаквал, коментира Семерджиев. Той добави, че "Булгаргаз" трябва да потърси възможност да се разплати с долари, закупени по-рано, на по-нисък курс, въпреки че разликата в курса ще повиши цената на газа.

Председателят на ДКЕВР обясни, че "Булгаргаз" всъщност предлага не 24, както бе съобщено вчера, а 28 процента увеличение на цената на газа спрямо действащата сега цена.

Спрямо определената от ДКЕВР цена за предишния регулаторен период от 1 април исканото увеличение било за 23.9 процента по-висока цена. Към тях обаче трябва да се добавят и 5-те процента, с които постановената от комисията цена от 1 април бе намалена със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Исканото от "Булгаргаз" увеличение е и с включена надценка от 2 процента за дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?