Парното в София - след 7 ноември, в Пловдив - от днес

Още не са изпълнени двете изисквания по закон, за да започне масовото пускане на парното отопление в столицата, съобщи БТА в четвъртък, позовавайки се на информация от "Топлофикация София".

По закон, за да започне отоплителният сезон, трябва да има три последователни дни със среднодневни температури под 12 градуса и да има метеорологична прогноза за трайно застудяване. Прогнозата на НИМХ-БАН обаче е, че от утре започва трайно затопляне на времето и се очаква в неделя температурите да достигнат до 20 градуса. Затова не можем да започнем пускане на парното, заявяват от дружеството.

Те смятат, че вероятно, ако прогнозата за времето не се промени, поетапното пускане на отоплението в топлофицираните сгради в София ще започне след 7 ноември, когато се очаква да започне отново захлаждане. Дотогава всеки, който желае отоплението да му бъде пуснато по-рано, трябва да подаде молба до съответния топлорайон и в рамките на един работен ден парното се пуска.

За пускането на парното в многофамилните сгради обаче е нужно решение на общото събрание, което да упълномощи домоуправителя или друго лице да подаде молба до съответния топлорайон.

До момента е пуснато парното в 80 сгради, само 11 от които са жилищни. По-ранно включване на отоплението са поискали основно детски градини, ясли и болници, посолства и офис сгради. Училищата, които са поискали предсрочно пускане на парното, са само пет, защото до понеделник учениците са във ваканция.

Същевременно в Пловдив "ЕVN България Топлофикация" обявява начало на отоплителен сезон и от днес (четвъртък) започва поетапно подаване на топлинна енергия за всички свои битови и стопански клиенти. Пускането на отоплението ще се осъществи първо в детски и болнични заведения, училища, обществени и стопански сгради, а накрая - и в жилищни сгради.

В случай че през следващите дни температурите се повишат, модерните абонатни станции, с които разполагат всички сгради, захранвани с топлоенергия от "EVN България Топлофикация", ще се изключат автоматично, отбелязват от дружеството. Това е възможно благодарение на инсталираните от дружеството температурни датчици.

Споделяне

Още от България