Парното в София най-сетне спира от понеделник

Централното отопление в София най-после ще започне да се спира от понеделник, въпреки че повече от три седмици столичани масово са затворили вентилите на радиаторите си, но ще плащат за отоплението на сградата. "Топлофикация София" съобщи в петък , че от 23 април ще предприеме действия по общо спиране на отоплението в столицата, защото чак тогава ще се изпълнят предвидените по наредбата за топлоснабдяване задължителни три последователни дни със средноденонощна температура над плюс 12 градуса и тенденция за устойчиво затопляне.

"При желание от страна на клиентите отоплението в отделни сгради може да остане включено, като за това е необходимо да има решение на общото събрание на етажната собственост. На основание на това решение упълномощено лице подава заявка в обслужващия топлорайон. Според нормативната база продавачът е длъжен да има готовност и да предоставя топлинна енергия за отопление в периода от 1 октомври до 30 април, допълват от топлоснабдителното дружество.

Спирането на парното ще позволи и на топлинните счетоводители да започнат отчитането на индивидуалните уреди за дялово разпределение. Компаниите "Техем" и "Нелбо" обявиха, че от началото на май техни екипи тръгват да засичат топломерите. На базата на тези данни ще се изготвят изравнителните сметки с реално потребената топлоенергия през зимния сезон.

Тази зима клиентите на "Топлофикация-София" бяха сюрпризирани с много високи сметки за януари и февруари, спрямо предходната година. Обяснението на дружеството бяха рекордните студове, които вдигат рязко консумацията в сравнение с тази от миналата година.

Споделяне

Още от България