Парното в София вече по цени от декември

Парното в София вече по цени от декември

“Топлофикация-София“ вече може да изчисли февруарските сметки на парно на клиентите си, след като министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи в четвъртък, че е подписал заповедта, според която през първото тримесечие на 2009 г. дружеството ще прилага цената на топлинната енергия, валидна за предходното тримесечие.

Той изрично подчерта, че намалението на цената ще важи за всички клиенти, а не както искаше ръководството на топлофикационното дружество – само за изрядните платци. За редовните потребители предстои да бъдат обявени бонуси от 5 процента за навреме погасени сметки.

Заповедта за намалението на цената на парното в София се чака откакто в края на февруари Димитров обяви, че ведомството му като собственик на топлофикацията се отказва от разрешеното ѝ от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) увеличение на тарифата със 17.89 на сто от 1 януари 2009 г. Забавянето му с още ден щеше да доведе за закъснение в разпращането на февруарските сметки

Така вече дружеството може да фактурира консумацията през февруари по цена от 68.33 лв. за мегаватчас без ДДС. Най-вероятно обаче топлофикацията няма да може да смогне да пресметне за сегашните сметки колко трябва да върне на потребителите си заради разликата начислената през януари цена и намалената със задна дата.

Компенсациите за януари ще бъдат начислени или този месец, или през март, каза министърът.

Една от причините за очакваното забавяне на приспадането на надчислените в януарските сметки суми е, че според наредба на ДКЕВР месечните сметки трябва да са на каса от 15-то число, което сега се пада неделя. По-сериозната е свързана с разпоредената от Министерството на икономиката и енергетиката проверка на януарските фактури, които бяха значително по-високи от същия период на 2008 г. въпреки намаленото потребление на топлоенергия заради газовата криза, която остави столичани на студено за няколко дни.

“Постъпват първите резултати от работата на комисията, за проверка на сметките за отопление в София през януари и те са меко казано любопитни“, каза министърът.

Той посочи данни, според които в 86.7 на сто от отопляваните централно 12 834 сгради в София потреблението е намаляло с различен процент. Въпреки това в 80.4 на сто от сградите сметките са нараснали, като в почти половината (36.9 процента) от случаите увеличението е близо 35 на сто.

Запитан дали столичани, които не са си платили януарските сметки за парно, ще дължат лихви, Димитров отвърна, че “не може да бъдат олихвявани суми, които не дължиш“. Той отрече и възможността за кръстосано субсидиране на дружеството заради намалените цени и очертаващата се работа на цени под себестойността на продукцията и съответно натрупване на загуба.

Според него няма политическа намеса в намаляването на сметките, тъй като ДКЕВР само определя максималната цена на енергията и няма ограничение, ако се продава под тази цена.

В същото време той заяви, че през април цената на топлоенергията вероятно ще остане равна на тази от декември 2008 г.

Така тарифата отново ще остане под себестойността на енергията въпреки намалението на цената на природния газ с 10.5 на сто от април, което от своя страна ще понижи и тарифите за парно. Дори и с поевтиняването обаче се очертава ДКЕВР да определи по-висока от действащата към декември цена на топлоенергията.

Споделяне

Още от Бизнес