"Парсънс" препоръчва два хилядника в АЕЦ "Белене"

Очаква се във вторник междуведомствената комисия към Министерството на енергетиката и енергийните ресурси (МЕЕР) да избере технологията за изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи във Враца председателят на парламентарната комисия по енергетика Веселин Близнаков.

Комисията ще избира между руската технология реактори ВВЕР, каквито са блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй" и тези в централата "Темелин" в Чехия, или най-новата руска технология ВВЕР-Б320 и тази на канадската на фирма "Канду", допълни Близнаков. От МЕЕР обаче уточниха пред Mediapool, че комисията е няма правомощията да избере технологията. Това ще стори Министерският съвет на базата на внесено експертно предложение, което е съгласувано с финансовия и инжерения архитекти на проекта за строеж на АЕЦ "Белене" - "Делойт" и "Парсънс", казаха от енергийното ведомство.

На заседанието във вторник междуведомствената комисия за АЕЦ "Белене" се е запознала с текущите дейности по проекта - одобрения от министъра на околната среда и водите доклад за оценка на въздействието върху околната среда и приключилия избор на финансов и инженерен консултанти, допълниха от МЕЕР.

В технико-икономическия анализ на консултанта "Парсънс" са оценени параметрите на осем типа реактори. Според този анализ най-изгодният вариант за АЕЦ "Белене" е построяването на 2 реактора по 1000 мегавата, каза Близнаков. Изграждането на един блок ще струва между 1.3 и 2 милиарда евро за различните модификации. В тази цена са включени съхранението на използваното ядрено гориво и повишените антисеизмични характеристики на съоръженията. Цената на произвежданата електроенергия от новата централа се очаква да бъде между 3 и 3.5 евроцента, посочи Близнаков. В момента цената на енергията, произвеждана в АЕЦ "Козлодуй" е около 2 евроцента, а от ТЕЦ "Марица изток 2" - около 3 евроцента.

Очаква се строежът на АЕЦ "Белене" да бъде продължен след 1 юни 2005 г., а според предварителните разчети първия блок на централата да бъде завършен през март 2009 г., уточни Близнаков.

На този етап са осъществени около 40 процента от строителните работи на новата централа, доставени са над 60 процента от необходимото оборудване, допълни народният представител.

Архитект-инженерът на проекта трябва да насрочи търг за изпълнител. Сред кандидатите са френската "Фроматом", германската "Сименс", руската "Атоменергоекспорт", чешката "Шкода", канадската ESL и американската "Уестингхаус".

Междувременно от Агенцията за ядрено регулиране информираха, че връчват във вторник разрешение на Националната електропреносна компания за избор на площадка за втората атомна централа. Документът е издаден на основание на Закона за безопасно използване на ядрена енергия. Разрешението дава право на НЕК да извърши проучвания на площадка и да направи предварителна оценка на безопасността на ядреното съоръжение.

Следващият етап от лицензионния процес е одобряване на площадката в Белене от председателя на агенцията, въз основа на представените от НЕК проучвания и оценки.

Споделяне

Още от Бизнес