Партиен кадър на ДПС стана зам.-министър на инвестиционното развитие

Джейхан Ибрямов покрива всички критерии, които Местан описа за "калинка"

Лидерът на ДПС Ахмед Доган и председателят на Младежкото ДПС Джейхан Ибрямов (вляво) на откриването на VI-та Национална конференция на МДПС. Снимка: БГНЕС

Дългогодишен партиен кадър Джейхан Ибрямов, завършил кинезитерапия и работил предимно в редиците на ДПС и бивш лидер на младежката му структура, е назначен от Пламен Орешарски за заместник-министър на инвестиционното проектиране.

Това става ясно от съобщение на МС във вторник.

Джейхан Ибрямов завършва кинезитерапия в Русенския университет, а след това "Политически мениджмънт и политически науки" в НБУ.

Трудовият му стаж започва през 2002 година като част от организационния отдел на ДПС.

В периода август 2003 г. – октомври 2003 г. (в правителството на НДСВ и ДПС) той е бил главен специалист в Дирекция "Спорт и здраве" в Министерството на младежта и спорта. След това отново се връща към ДПС, започвайки работата в неправителствените организации към движението.

Между ноември 2003 и юли 2007 г. настоящият заместник-министър е бил "проект мениджър" във Фондация "Либерална интеграция". Неправителствената организация е близка до ДПС, а според сайта ѝ се помещава в централата на партията.

Веднага след това Ибрямов заема поста изпълнителен директор на Сдружение "Толерантност" – отново близко до ДПС и помещаващо се в сградата на партията Той е негов шеф до ноември 2009 година, когато е избран за председател на младежката организация на ДПС.

Според справка, публикувана на сайта Noresharski.com, настоящият заместник-министър на инвестиционното проектиране е съпруг на дългогодишната секретарка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Биршен Яхова.

Назначението се случва точно седмица, след като лидерът на ДПС Лютви Местан разкритикува премиера Орешарски за "свенливата" кадрова политика и се закани да направи разкрития за партийните назначения на ГЕРБ в администрацията.

Само преди дни Местан съобщи, че ще инициира временна анкетна комисия за проверка на "всички скандални назначения от управлението на Бойко Борисов", т.нар. ”калинки”.

Според Местан в тази категория влизали от "необразован човек или такъв с фалшива диплома, който е изпълнявал определени функции", до "чисто политически назначения".

Лидерът на ДПС съобщи, че в редица министерства документно са регистрирани предложения на партийните структури на ГЕРБ, подпечатани с печата на партията, които са заведени официално и са се превърнали в част от официалния документооборот. Той даде пример с писмено предложение от областен управител и областен координатор на ГЕРБ, който иска определен човек да оглави една от регионалните здравни каси. Върху подписа имало партиен печат.

Според даденото тълкувание от самия Местан, партийна "калинка" е не само Джейхан Ибрямов, а и назначеният в края на юли заместник-министър на околната среда – Дин Омбаши – бивш лидер на младежкото ДПС в Шумен.

Отделен е въпросът, че правителството на Пламен Орешарски създава екип, ресурси и заплати за новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране, в чийто смисъл и предназначение Европейската комисия изрази сериозни съмнения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?