Партиен картбланш за разширена ски концесия на Банско

Предстои кабинетът да одобри опростяването на нарушенията срещу по-високи такси и нови строежи

Снимка: БГНЕС

Партиите от управляващата коалиция са се разбрали на Съвет за развитие в сряда да се придвижи за одобрение от Министерския съвет отлежаващото от миналата пролет проекторешение за промяна на концесионния договор за ползването на защитени територии от парк "Пирин" от собственика на ски зоната Банско – "Юлен" АД. Срещу повишаване на концесионното възнаграждение за държавата ще се узаконят всички досегашни нарушения на концесионера и той ще получи разрешение за нови строежи.

Това стана ясно, след като първо на сайта на Министерския съвет бе качено съобщение, че на Съвета за развитие е било взето решение за одобряването на строежа на втори лифт в ски зоната Банско. За това собственикът на съоръженията "Юлен" настоява от началото на 2013 г., но природозащитниците са против.

По-късно обаче от кабинета на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която е председател на Съвета за развитие, уточниха пред Mediapool, че е станала техническа грешка и не ставало въпрос за втория лифт, а за промяната на концесионния договор с "Юлен".

Промяната на договора води до новия лифт

По същество обаче подкрепата за анексите в този контракт води именно до разширяването на ски зоната в Банско и нов лифт, което противоречи на забранителните режими за строежи в защитената територия, която е под егидата на ЮНЕСКО.

В обърканото прессъобщение се цитира вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която припомнила, че това е тема, разглеждана още на 25 януари миналата година. Според нея членовете на съвета имали разбиране, че трябва да се работи в тази посока. Само от Реформаторския блок са се въздържали с аргумента, че искат да съгласуват положителната си позиция със своите партньори в парламентарната група на формацията, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Бъчварова обяснява, че до този момент решението за концесията в Банско е било отлагано заради възражения от страна на Реформаторския блок. По думите ѝ това забавяне е причина Министерството на околната среда и водите да закъснява с изпълнението на своите задължения по казуса.

Каракачанов обясни пред Mediapool, че взетото на съвета решение е да се внесе за разглеждане в Министерския съвет докладът от работата на назначената миналия януари междуведомствена група за преглед на концесионния договор и нейното предложение за промяна на контракта. По думите му след като са били готови двата документа, през май четирите партии от управляващата коалиция дали съгласието си корекциите да бъдат приети от правителството. Само от Реформаторския блок мълчали по казуса, но сега били обещали идния вторник да имат обща позиция, за да може вече проекторешението за разширяване на ски зоната да влезе в дневния ред на Министерския съвет.

Екоминистърът Ивелина Василева също обясни, че става въпрос за промяната на договора с "Юлен" за ползването на защитените територии от парка, а инвестиционно решение за втория кабинков лифт в Банско все още не е постъпвало във ведомството. Когато това стане, то ще подлежи на оценка за въздействието върху околната среда, допълни тя.

Кметът на Банско: "Иска ми се да вярвам, че не е напразна надежда"

"Иска ми се да вярвам това да не е поредната напразна надежда за нашия курорт, а действително да се предприемат бързи и категорични мерки в посока развитието на зимния туризъм в града ни", побърза да излезе с изявление до медиите кметът на Банско Георги Икономов. "Сигурен съм, че процесът по доизграждане на съществуващата ски зона, ще бъде съпътстван от редица технически трудности, но крайно време е той да започне и приключи във възможно най-кратки срокове, спазвайки всички законови изисквания", допълва той.

През януари 2013 г. Икономов и собственикът на ски съоръженията "Юлен", подкрепяни от близки до фирмата сдружения, внесоха в Министерския съвет искане да се промени планът за управление на парк "Пирин", който да разреши новия лифт. То бе подкрепено от тогавашния премиер Бойко Борисов, от заместника му и в кабинета, и в партията Цветан Цветанов, както и от президента Росен Плевнелиев. Месец по-късно обаче кабинетът на Борисов падна.

Неясен остава казусът с плана за Пирин

Междувременно с пари от еврофондовете започна изготвянето на нов план за управление на Националния парк "Пирин", територии от който влизат в ски зоната Банско чрез концесионен договор. В него бе предвидено значително разширяване на зоната за строежи, но проектът на плана бе върнат от екоминистерството на фирмата изпълнител "Пролес Инженеринг"за преработка. Според ведомството не е спазено заданието за изработка на документа, което трябва да се съобразява с изискванията на ЮНЕСКО, под чиято защита е паркът. До дни се очаква "Пролес" да отстрани нередностите.

След идването на власт на втория кабинет на Борисов отново се повдигна въпросът на втория кабинков лифт на Банско, който се подкрепя силно от министрите на спорта Красен Кралев и на туризма Николина Ангелкова. През януари 2015 г. правителството отмени решение на кабинета на Пламен Орешарски за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско с "Юлен", с която щеше да се увеличи площта на защитената територия, ползвана за ски съоръжения, а концесионерът да плаща с 50 процента по-висока такса на държавата за ползването на земите ѝ. Мотивът бе, че са допуснати редица нарушения по вземането на въпросното решение.

Седмица по-късно правителството възложи на работна група да предложи варианти за решаване на проблема с разминаването между записаните в договора в "Юлен" терени за ползване и отбелязаните в териториалния устройствен правилник на ски зоната. След неколкократно отлагане на крайния срок за изработване на предложенията групата излезе със становища,които на практика даваха индулгенции на "Юлен" за извършените нарушения и разрешаваха нови строежи срещу повишаване на плащаната от концесионера такса.

След скандали с офертата и екопротести, докладите бяха замазани, а министърът на околната среда и водите Ивелина Василева предпочиташе да прехвърля топката на Министерския съвет, който ще има крайната дума както за промяната на концесионния договор с "Юлен", така и за одобряването на плана за управление на парк "Пирин" и евентуалния строеж на втория лифт на Банско.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес