Партиен пас по номинациите за борда на “Топлофикация”

Общото събрание на акционерите в “Топлофикация - София” ще бъде отложено от първоначалната насрочената дата 29 януари за неопределено  време, съобщи в четвъртък председателят на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов.

Причината е, че по време на заседанието на градския парламент в четвъртък не бяха излъчени двамата представители на общината в столичното парно, които трябваше да бъдат гласувани на Общото събрание. Изборът им се наложи след като членовете на борда Борис Тодоров и Георги Ненков подадоха оставки заради назначението на новия изпълнителен директор Наско Михов.

В сряда комисията по Стопанска политика към СОС взе решение двамата нови членове на Съвета на директорите в “Топлофикация - София” да бъдат номинирани от партиите в съвета. Решението за партийното кадруване бе взето в нарушение с Наредбата за управлението на дружествата с общинско участие, която задължава шефовете в тези фирми да преминават конкурс.

То обаче бе оправдано от БСП, НДСВ, ССД, Демократи за София, БЗНС и “Гергьовден” с нуждата на обществото да знае коя точно партия носи политическа отговорност за кадрите. От СДС и ДСБ се обявиха против това решение.

Очаква се да бъде сформираната неформална комисия, в която партийните централи да се разберат по между си за новите в парното.

Пламен Илиев от “Демократи за София” обяви, че вече има готова номинация, но отказа да съобщи името. Той само допълни, че неговото предложение ще бъде подкрепено от ССД. По информация на Mediapool БЗНС-НС, Гергьовден и Демократическата партия ще застанат зад номинацията, за  да бъде прокарана тя пред СОС. Очаква се те да подкрепят и предложението на БСП и НДСВ. От СДС и ДСБ отказаха да излъчват предложения.

Не е ясно дали номинациите ще бъдат одобрени на следващото заседание  на СОС,  насрочено за 8 февруари.

В същото време Владимир Кисьов заяви, че държавата и общината са се споразумели за увеличаване на заплатите на персонала в “Топлофикация - София”. Преди седмица работниците заплашиха, че могат да започнат стачка ако не бъдат актуализирани техните възнаграждения, които не са повишавани от 1998 година. Ще бъдат отпуснати и пари за нови работни дрехи.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?