Британският посланик и шефът на ЕБВР за България призоваха

Партии, бизнес и граждански организации да изготвят новата енергийна стратегия

Препоръчват се подобрени регулации, газификация и гарантирана начална цена на продукцията в отрасъла

Джонатан Алън,  сн. БГНЕС

Политическите партии в България да постигнат помежду си и с бизнеса и инвеститорите консенсус за основните приоритети в енергетиката и да се изработи дългосрочна стратегия за развитието на отрасъла и приоритетите в нея да се спазват от всички правителства, идващи на власт. Това препоръча в четвъртък посланикът на Великобритания Джонатан Алън по време на организирана от Атлантическия клуб конференция, посветена на диверсификацията на енергийния пазар.

 

По думите му най-важно е да се развие дългосрочна енергийна стратегия, ако искаме българите да се чувстват сигурни и да се сложи край на сегашната въртележка с вземаните от различните власти решения.

 

Сегашната енергийна стратегия на България до 2020 г. бе приета по време на управлението на ГЕРБ през лятото на 2011 г. и е поредният подобен документ, а само преди две седмици настоящият парламент натовари министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев със задачата да изготви чисто нова енергийна стратегия до девет месеца.

 

Директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие Даниел Берг допълни, че в изготвянето на енергийната стратегия не е лесно и в него могат да се включат международни експерти - известни професори, интелектуалци, представители на неправителствените организации, които да помогнат. Той предложи още при изготвянето на новата енергийна стратегия да се ползва изготвеният по искане на служебното правителство анализ на Световната банка за проблемите в енергетиката. Правителството на Пламен Орешарски обаче досега нито веднъж не е използвало това проучване и сходното на Европейската комисия.

 

Алън призова българските политици да се съсредоточат в подобряване на регулациите на енергийния пазар в страната и даде за пример Великобритания, където "всичко започва с регулатора, той е ключов елемент за енергетиката". Според дипломата, държавата трябва да положи усилия за насърчаване на частните инвестиции в енергетиката като предлага гарантирана начална цена на енергийната продукция. Така ако пазарната цена е по-висока, производителите ще доплащат, а ако е по-ниска, това ще трябва да прави държавата. Това ще даде сигурност за направените инвестиции, независимо кое правителство е на власт, посочи посланикът.

 

Според него основните енергийни проблеми на страната ни са слабата газификация на населените места - само 16 процента от общините в България са газифицирани, прекалената употреба на климатици за отопление вместо природен газ, а електрическата система използва само половината от потенциала си.

 

По думите на Алън трябва да се повиши и информираността на обществото в областта на енергетиката, защото лошата информираност води до лоши решения. Стига се до секретност, при която не се знае кой какви разходи прави - например по проекта "Белене" имаше неотдавна доклад на HSBC, но той не бе публикуван, даде пример посланикът.

 

Много е важно за целия ЕС какъв избор ще направи Източна Европа при доставката на енергийни ресурси и развитие на енергетиката, отбеляза още Джонатан Алън.

 

Според него България е на важен стратегически хоризонт, тя може да се възползва от проекти като "Южен поток" и Южния газов коридор, но трябва всички политически сили в страната и всички правителства, които идват на власт да работят в съгласие по основните енергийни приоритети и да има приемственост.

 

Диверсификацията на енергийните източници е много важна, защото осигурява непрекъснатото снабдяване, отбеляза британският дипломат. Той обясни, че все по-осезаемите последици от климатичните промени налагат смесване на всички видове енергия. По думите на Алън е важно да не се допуска монопол при енергийните доставки, защото тогава цените се повишават. България плаща много по-висока цена за природния газ в сравнение с други европейски страни, защото те имат много други разнообразни пазари и доставчици на газ, посочи той.

 

Посланикът отбеляза, че България, макар и да внася около 37 процента от консумираната енергия, което е доста нисък процент за средните нива на ЕС, е беззащитна, защото всичко идва от един единствен източник – Русия. Без да застъпва антируска позиция, Алън коментира, че никоя западна държава няма нищо против здравословните отношения на България с Русия, стига Русия да не е единственият източник на енергийни ресурси.

 

От изявлението му стана ясно, че шистовият газ и ядрените технологии са част от енергийната независимост.

 

Фракингът и проучванията за шистов газ са нещо нормално, само се изисква по-различна технология, но и ние правим това в Северно море, имаме и големият пример на САЩ, каза Джонатан Алън и коментира, че благодарение на шистовия газ САЩ могат да станат напълно енергийно независими и това ще е голям поврат в световната енергетика.

 

За ядрената енергия посланик Алън заяви, че винаги има хора, които са против, но тази енергия е много важна заради цената и заради необходимостта от намаляване на въглеродните емисии.

 

Фосилните горива са една от причините диктатурите в някои страни да са стабилни, а два от най-солидните потенциала за диверсификация са шистовият газ и ядрената енергетика, но за съжаление, те са и най-политизирани, отбеляза при откриването на конференцията президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Споделяне

Още от Бизнес