Партии и НПО търсят обединение за активна регистрация и преброителни центрове

Партии и НПО търсят обединение за активна регистрация и преброителни центрове

Да се намери политически механизъм несправедливостта на избори да стане, ако не друго, то поне поносима. Това каза във вторник по време на форум "За повече демократичност, прозрачност и гражданско участие в изборния процес" лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

По думите ѝ различни партии и неправителствени организации могат да се обединят и да излязат с искания за постигане на по-чисти и честни избори. "Партиите не правят това, защото си делят електорат и преди избори започват да се чудят кой от кои избиратели да вземе. Крайно време е да видим кои са тия 2-3 неща, които могат да свършат работа и заедно да застанем зад тях", каза Дончева.

От изказването ѝ се разбра, че тя подкрепя въвеждането на машинния вот, тъй като с него не може да се подменя вотът на избирателите или да се крият бюлетини.

Преди нея в дискусията се изказаха програмният директор на "Прозрачност без граници" д-р Ваня Нушева и преподавателят и изборен експерт Димитър Димитров. И двамата се обявиха за създаване на актуален регистър на избирателите и слагане на край на порочната практика бюлетините да се броят в Секционните избирателни комисии (СИК).

"Скоро ще се изправим пред предизвикателството избирателите по списък да са повече от гражданите на България. Ако гледаме статистиката кривите от графиките все повече се приближат", констатира Нушева.

По думите ѝ, към които по-късно се присъедини и Татяна Дончева, случващото се в секциите по време на избори е доста смущаващо. "Наш наблюдател се оказа гласувал в секцията, която наблюдава, и се оказа, че не е отчетен гласът му за малка партия. При повторното преброяване и настяоване от негова страна неотчетените за малки партии бюлетини се оказали две, а впоследствие - шест".

По думите на различни участници в дискусията един от големите проблеми на изборния процес е партизирането на секционните комисии. Ето защо Татяна Дончева предложи в него да бъдат включени съдии, като "грамотни и независими от властта представители". Димитър Димитров обясни, че такъв модел работи добре в Гърция.

Той обаче се концентрира най-вече върху въвеждането на активен регистър на избирателите и въвеждането на Районни преброителни центрове, които да отчитат гласовете вместо СИК.

"Когато Мая Манолова правеше изборния кодекс разговарях с нея и тогавашния председател на правната комисия в парламента Христо Бисеров, от думите му ми стана ясно, че активен регистър на избирателите никога няма да има", допълни Димитров. По думите му в изборното законодателство се променя всичко, само не и начинът на изчисляване на избирателите, което "е достатъчно показателно".

Изборният експерт на "Прозрачност без граници" се обяви също за намиране на начин за изсветляване на финансирането на предизборните кампании. "В края на всяка кампания партиите представят умели счетоводни отчети. Остава съществен проблемът за реалното финансиране", каза Нушева.

По думите на Татяна Дончева пък друг особен проблем са медиите. "Може да се мисли вариант да има само хроники, или само да се съобщава къде ще са предизборните сбирки. Но това, което го има тук, във всички сутрешни обедни и вечерни блокове непрестанно да се дебатира във всякакви формати го няма никъде. Дебатите в телевизиите са все едно правим мазни борби на всеки ъгъл", допълни лидерът на "Движение 21".

В края на дебата преподавателят Димитър Димитров заключи, че за жалост няма как да се случат каквито и да е промени без благосклонността на управляващите. Според Дончева обаче подобен развой няма да има, затова именно липсата на благосклонност трябва да е стимул.

В крайна сметка участниците в дебата се разбраха да обобщят вижданията си до момента и да привлекат към тях още представители на различни формации и гражданския сектор.

Споделяне

Още от България