Партии в Турция се карат заради изборите в България

Опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) в Турция не е получила отговор на парламентарните си питания за изборите в България, каза пред журналисти депутатът от формацията Реджеп Гюркан, цитиран в кореспонденция на БТА от Истанбул.

Преди предсрочните парламентарни избори в България депутатите от НРП внесоха питания във Великото национално събрание на Турция, отнасящи се до твърденията за подкрепа на турската държава за Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) на Касим Дал и Корман Исмаилов.

Гюркан, който е депутат от Одрин, заяви, че представяното от турците в България Движение за права и свободи /ДПС/ е изгубило няколко депутатски мандата заради управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция.

По думите му турският премиер Реджеп Тайип Ердоган бил ядосан на Ахмед Доган и затова скъсал всички връзки с ДПС. Гюркан твърди също, че Народна партия "Свобода и достойнство" била създадена с протекцията лично на Ердоган като алтернатива, с цел да разедини турците в България.

"Ако турският премиер Ердоган и неговите депутати не бяха толерирали другата турска партия в България, ДПС щеше да спечели 40 или 41 депутатски места, а не 36, както стана сега, и ДПС щеше да бъде коалиционен партньор на българското правителство, като заедно с БСП щяха да имат достатъчно мнозинство за правителство", посочи Реджеп Гюркан.

Той каза също, че е разговарял с отговорен представител на ПСР, когото попитал защо управляващите са против Ахмед Доган. Отговорът бил, че почетният председател на ДПС е проявил неуважение към премиера на Турция, което довело до неговото раздразнение.

"В момента в България цари хаос и Турция е виновна за ставащото в България, както има вина и за Сирия", допълни турският депутат.

Споделяне

Още по темата

Още от България