Партиите без право да печелят от държавните имоти

Партиите да могат да отчитат като собствен приход само печалбите от недвижими имоти, тяхно притежание. Това приеха на второ четене депутатите в петък с гласуването на текстове, уреждащи финансирането на тези формации в Закона за политическите партии. Това означава, че политическите сили няма да могат да обявяват печелба от имотите, които държавата и общината им дават под наем срещу символични цени, а те преотстъпват на трети лица за ползване сруще много по-високи цени и така вкарват в касите си сериозни средства. Изричен текст, който забранява отдаването под наем на предоставените за партийни цели помещения за ползване от други лица, ще спре тази масова практика.

Емил Кошлуков от Новото време, който е един от вносителите на проектозакона, изрази задоволството си, че вече ще се прекрати порочното заработване на печелби от партии-фантоми, които правят кафенета на гърба на държавата.

В преходните и заключителни разпоредби на закона е предвидено в трисемечен срок от влизането му в сила да бъдат преустановени наумните отношения или съществуващите сдружения за управление на превърнатите в търговски обекти помещения.

Партиите вече ще могат да набират приходи във фонодвете си чрез благотворителни акции. Срещу тази възможност се обяви за сетен път Йордан Нихризов, който е единственият представител на Социалдемократическата партия в парламентарната група на ОДС. Той припозна в текстовете възможност за отваряне на вратичка за получаване на анонимни дарения. Панайот Ляков от ОДС посочи пък, че на такива благотворителни вечеринки бизнесмени ще могат да дават пликове с пари и настоя да се добави към текста, регламентиращ подобни мероприятия, да се добави текст, забраняващ изрично анонимните дарения за партиите.

Това вече е регламентирано в същия закон и предстои да бъде гласувано, припомни Валери Цеков, зам.-председател на ПГ на НДСВ. Достатъчно е вписването на дарителя и сумата в списък от проведеното мероприятие.

Кошлуков за пореден път изпусна нервите си в пленарната зала заради забавянето вече трети ден на гледането на Закона за политическите партии и дори си позволи обидни квалификации по адрес на опонетните си, представители на малки формации. "Признайте си, че искате да крадете, а не да приемем закона, чиято цел е да се разчисти тази сган", каза лидерът на Новото време. Васил Маринчев от ОДС обаче побърза да му отвърне, че и Кошлуков е представител на все още малка партия и по този начин попада в квалификацията "сган".

Депутатите приеха още, че за собствени приходи на партиите ще се признават средствата от членски внос, лихви от депозити и дарения от юридически лица, както и от физически лице, но направени със завещания. Политическите сили могат да печелят и от разпространение на интелектуална собственост и продажба на печатни, аудио и аудиовизуални издания, но само с партийно-пропагандни съдържания.

Одобреният закон регламентира и начините за теглене на баанкови заеми от партиите. Досега това не бе забранено, но липсваха разписани нормативно правила за кредитирането на политическите формации. Вече партиите ще могат да теглят заеми в размер до 2/3 от отчетените в Сметната палата собствени приходи за предходната година. Получените дарения няма да могат да се използват за обезпечение на кредита. Така ще се предотврати възможността политическите формации да злоупотребяват с приходите от дарения в силна тяхна година и да теглят прекалено високи заеми, които после няма да могат да обслужват, обясниха експерти.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?