Партиите на Касим Дал и Лютви Местан готвят предизборна коалиция

Реформаторският блок заяви, че при това положение се разделя с НПСД

Лютви Местан и Касим Дал

Партията НПСД, която бившият втори в ДПС Касим Дал направи след изключването му от движението, и формацията ДОСТ на изгонения от Ахмед Доган бивш лидер на ДПС Лютви Местан водят преговори за общо явяване на предсрочните избори. Това е съобщил в петък на заседание на Реформаторския блок, от който е част НПСД, лидерът ѝ Орхан Исмаилов.

Веднага след обявлението от страна на Исмаилов, от блока излязоха с позиция, че при това положение НПСД не може да остане в коалицията.

Според думите на говорителя на РБ Петър Москов, ако на предстоящия партиен форум на НПСД това е окончателно ѝ решение, то пътищата им с РБ се разделят.

"Г-н Местан, хората около него и партия ДОСТ не се различават много от модела на ДПС. Нашето убеждение е, че българската политика трябва да се кове в българския парламент, а не в чужд. Имаме съмнения, че това се случва по отношение на партия ДОСТ. Второ – не можем да сътрудничим с партии, в чиито ръководни органи има сътрудници на бившата Държавна сигурност", каза още Москов.

По думите му, ако някой не може да заяви категорично, че идеологии и структури, унижавали човека, са "ултимативно зло", то нямат място в РБ. Говорителят на блока благодари на лидера на НПСД Орхан Исмаилов за коректния тон и подход и цивилизования разговор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?