Партиите на Кремъл печелят местните избори в Русия

Партиите на Кремъл печелят местните избори в Русия
Руснаците гласуват в понеделник за местна власт, а вотът се възприема като генерална подготовка за предстоящите парламентарни и президентски избори в страната, съобщават световните информационни агенции. Предварителните проучвания сочат, че партията “Единна Русия”, която се ползва с подкрепата на президента Путин, ще спечели в 10 от 14-те региона в страната.

Подкрепена наскоро от Кремъл партия “Справедлива Русия” се представя силно в един регион, където печели близо половината от гласовете, съобщи ББС. Опозиционните партии вече обявиха съмнения си, че изборите могат да бъдат фалшифицирани.

“Ние не признаване за легитимни нито тези избори, нито ще признаем за такива предстоящите парламентарни”, заяви председателят на партията “Яблоко” Максим Резник. Местните избори в страната ще са първите за тази година и според критиците на Кремъл имат за цел запазването на властта на президента Владимир Путин.

Той трябва да напусне президентския пост през 2008 година, но както е намеквал досега най-вероятно ще посочи своя наследник на върха в Кремъл.

Около 31 милиона избиратели или 1/3 от всички с право на глас в Русия ще участват в изборите в 14 от общо 86 региона в страната. “Резултатът от този вот ще покаже, че партията “Единна Русия” остава водеща в страната. Тя няма конкуренция в мнозинството от регионите”, коментира социологът Валери Фьодоров от близка до Кремъл социологическа агенция.

В същото време партията “Справедлива Русия”, която подкрепя Путин и в същото време се представя като алтернатива на “Единна Русия”, печели около 40% от гласовете в Ставрополския регион.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?