Партиите на протеста: Санкциите са присъда за шкафчетата

Бивш зам.-министър: Кредитите на Пеевски от ББР стават предсрочно изискуеми

Партиите на протеста: Санкциите са присъда за шкафчетата

Санкциите на САЩ срещу Делян Пеевски и Васил Божков бяха определени от партиите на протеста като "присъда за шкафчетата" и "зелена светлина" за по-решителна битка за борба с корупцията.

"Американското правителство прави жест към нетърпимостта на българското общество към политическата корупция. То е последица от действията на българските граждани, а не е някаква инициатива или интервенция", коментира Христо Иванов по време на протеста "Правосъдие без каскет" в София, който се провежда с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Иванов заяви, че сега погледите се насочват към всички, които позволиха явленията "Пеевски" и "Божков" да станат факт.

"Правителството на САЩ няма задължение и не се предвижда да изнася доказателства. Тук големият проблем е как българските институции толкова години проспаха доказателствата. В този смисъл това е присъда за Иван Гешев и Сотир Цацаров, които бяха неми свидетели на издигането на Пеевски. Това е присъда за шкафчетата и сега държавният департамент се присъединява към нея", коментира той.

Христо Иванов припомни, че дори в случая с Васил Божков, който направи самопризнания за корупция при последното правителство на ГЕРБ, не е разследван по тази тема, а за убийства, изнасилвания, търговия с културни ценности и укриване на данъци.

"Корупционните му твърдения по отношение на висши функционери на ГЕРБ, които са направили възможни укриването на данъците, не бяха разследвани. Поредна международна институция обявява тотален банкрут на българската прокуратура от гледна точка на очакването за разследване на корупция", коментира още той.

Лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова определи като зелена светлина и подкрепа за по-решителна борба с корупцията в България решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ да наложи санкции на трима българи. Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията. Излиза така, че хората искат, но институциите – не достатъчно – да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората искат да видят носене на отговорност, допълва Манолова.

Бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков от кабинета "Сакскобургготски" коментира във фейсбук, че според разпоредбите на европейското законодателство срещу пране на пари, транспонирано и в българския Закона за мерките срещу изпирането на пари, никоя лицензирана финансова компания, особено банка, не трябва да обслужва повече тези хора и свързните с тях физически и юридически лица.

Нотариусите също трябва да отказват да изповядват техни сделки. Техните преводи и средства могат да бъдат блокирани до доказване на ясен произход и платени данъци, а сметките им трябва да бъдат закрити, разясни експертът.

"Кредитите им могат да бъдат обявени за предсрочно изискуеми. Контролът върху прилагането на Закона за мерките срещу изпирането на пари се осъществява от ДАНС, а когато касае търговски банки, това става в сътрудничество с БНБ. Много, ама много ще ми е интересно дали сега всички български банки ще прекратят отношенията си с фирмите и физическите лица, свързани със санкционираните особи. Това между впрочем трябва да включва техните управители, директори, съдружници, пълномощници, вкл. и адвокати, които държат или управляват като доверители тяхна собственост и т.н.", посочи още той.

Янков добави, че това значи, че и кредитите в ББР, отпуснати на свързани с Пеевски фирми (над половин милиард лева) ще станат предсрочно изискуеми.

От Министерство на Външните работи също излязоха с официално позиция във връзка с оповестена от Държавния департамент на САЩ информация за мерки по закона "Магнитски".

"Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките ѝ форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет", заявяват оттам.

Все още реакции за санкциите на САЩ не са направени от ДПС, независимо че Делян Пеевски е техен бивш депутат. Липсват коментари и от БСП и ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България