Партиите на Рюте и Вилдерс с изравнени позиции преди изборите в Холандия

Рюте спечели прекия телевизионен дебат между двамата

Партиите на Рюте и Вилдерс с изравнени позиции преди изборите в Холандия

Либералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте е с изравнени позиции с Партията на свободата на яростния противник на исляма Герт Вилдерс. Това сочат данните от анкета преди изборите в Холандия в сряда, огласени във вторник и цитирани от ДПА.

Според проучването на новинарската програма "ЕнВандаг" на националната телевизия, осъществено в понеделник на фона на дипломатическата конфронтация с Турция, двете партии биха спечелили по 24 депутатски мандата, тоест далеч от мнозинство в 150-местния парламент на кралството. Дванайсет други партии вероятно ще се сдобият с един или повече мандата.

Партията, която победи, вероятно ще трябва да състави многопартийна коалиция, за да управлява, посочи ДПА.

Агенцията отбеляза, че социологическите проучвания констатират несигурността в прогнозите. Около 40 на сто от избирателите още не са решили какво да правят, а 10 процента все още нямат представа как ще гласуват.

Зрителите на първия пряк телевизионен дебат между Рюте и Вилдерс, състоял се в понеделник вечерта по инициатива на "ЕнВандаг", определиха Рюте за победител. В хода на дебата Рюте изтъкна, че няма да си сътрудничи с Вилдерс, какъвто и да е изходът от изборите.

Двамата си размениха обвинения и си отправиха взаимни нападки при дебатите, на които една от основните теми беше бъдещата роля и членството на Холандия в Европейския съюз.

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата призова за излизане на Холандия от ЕС. "Тогава ние отново бихме били господари в собствения си дом", каза той.

Премиерът обаче заяви, че предложенията на Вилдерс биха застрашили Холандия. "Напускането на ЕС е безотговорно и би вкарало нашата страна в хаос", каза той.

Това беше първият сблъсък на живо между двамата преди изборите утре. Вилдерс като цяло избягва подобни дебати и предпочита да прави коментари в Туитър.

Рюте обвини Вилдерс, че иска да създаде "полиция за изземане на Корана" и възнамерява лично да ходи по домовете, за да събира свещената за мюсюлманите книга. В отговор крайнодесният политик каза, че няма такива намерения и нееднократно е говорил за това.

В дебатите беше засегнат и въпросът за дипломатическия спор между Холандия и Турция. Вилдерс призова незабавно да бъде изгонен турският посланик от Холандия.

Рюте заяви, че между "чуруликането в Туитър и управлението на страната има голяма разлика" и че "изострянето на конфликта не е от полза за Холандия".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа