Партиите обявиха малко над 300 000 лева дарения за изборите

Даренията за партиите и коалициите, които ще участват в парламентарните избори на 5 октомври, са 300 500 лв., сочат обобщените към момента данни от единния регистър по Изборния кодекс, съобщи Дилета Касабова от Сметната палата в петък.

Данните не са окончателни, предупреди Касабова. Декларациите за произход на средства на кандидатите и членовете на инициативните комитети са 155. Данни за дарители са предоставили 3 коалиции и 7 партии. Инициативните комитети засега не са активни, коментира Касабова. Те не са декларирали дарения.

Крайният срок, в който партиите, коалициите и инициативните комитети трябваше да декларират пред Сметната палата всички дарения, изтече на 10 септември. В хода на кампанията те имат задължение да допълват информацията, ако получат нови дарения.

За суми над минималната работна заплата - 340 лв., трябва да се посочва и произходът на парите.

Засега партиите декларират доста по-скромни дарение от тези на изборите за Европейски парламент, когато безвъзмездно бяха получили над 1.7 млн. лева. От тях обаче над 1 млн. лв. бяха само за коалицията около ББЦ на Николай Бареков.

Към момента коалицията на Барекев не е подала данни за дарителите в регистъра.

Споделяне

Още от България