Партиите очакват стихване на недоволството, няма друг план за изход от кризата

Лидерът на ДПС отхвърли възможност за нов кабинет в това НС, както и "съглашение" с ГЕРБ за избори

Заети с важни управленски задачи, БСП, ДПС и "Атака" не желаят да чуят призивите за оставка. Кадър от заседанието на НС по време на парламентарния контрол, излъчван на живо по БНТ в петък, 12 юли.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отхвърли каквато и да е възможност за друго правителството в рамките на настоящия парламент, както и "съглашателство" с ГЕРБ, включващо нов експертен кабинет и предсрочни избори. Местан обяви това в понеделник пред БНР, като "коригира" изявление от предишния ден на заместника си Христо Бисеров и остави висяща задочната оферта на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за помирение с БСП и ДПС, изолиране на "Атака", консенсус около националните приоритети и насрочване на дата за предсрочни избори.

Очевидно четирите парламентарни партии все още са далеч от някакъв компромис за изход от политическата криза, а управляващите не смятат да се съобразяват с гражданския натиск за оставка, независимо, че протестите продължават вече втори месец и правителството няма доверие нито в страната, нито в ЕС.

Проверка на Mediapool показа, че трите водещи партии са избрали тактиката на изчакването, очаквайки през летния отпуск на парламента през август протестите да утихнат и напрежението да спадне. В зависимост от настроенията през септември, ще се мисли за някаква промяна на курса.

Два дни след като лидерът на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов с половин уста призна грешка с напускането на парламента и изрази готовност за преговори с управляващите, от партията му обясниха пред Mediapool, че той не е имал точно това предвид и ГЕРБ не възнамеряват да се връщат в Народното събрание в близките дни.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък отрече думите на заместника си Христо Бисеров за възможен нов кабинет в мандата на сегашното Народното събрание (НС), по някакъв начин да са свързани с “нишана” за “национално съгласие”, който бившият премиер даде в събота.

Няма как да си сътрудничим с ГЕРБ. По никакъв начин. Нито преговаряме с тях. Ако БСП имат такива нагласи – ние се оттегляме”, заявиха пред Mediapool депутати от движението.

И те, както и ГЕРБ, смятат, че “трябва да се устиска” още две седмици. Представители на двете партии смятат, че през август протестите ще понамалеят, а септември ще може да се види какво се случва с парламента.

“Ако ще пада правителството – ние сме готови за избори, всички са си по районите. Ако няма да падне, дойде ли август ще си починем, пък септември има механизми – ще искаме вот на недоверие, после ще дойде време за гласуване на бюджета, там също ще сме против и ще намерим начин как да присъстваме в парламента”, поясниха от ГЕРБ пред Mediapool.

Според тях Бойко Борисов е демонстрирал “държавническо поведение” с изказването си за националния консенсус и “експертния кабинет”, който лансира. “Той трябва да е луд, за да поиска да се върнем сега в парламента, докато хората искат оставка. Говори по принцип, за да не настройва европейците срещу нас”, казаха още от партията.

Борисов размаха "маслиновата клонка" в събота, а в неделя Христо Бисеров разясни пред БНР, че в рамките на 42-я парламент могат да се съставят няколко кабинета.

Това не е знак за “затопляне на отношенията”, уточниха от ДПС в понеделник пред Mediapool. “Това е недоразумение – Бисеров е обяснявал какво се случва принципно, конституционната процедура, а не е анонсирал наше съглашение с ГЕРБ. Такова никога не може да се случи”, твърдят депутати.

Тази позиция бе официално изразена и от Лютви Местан.

"Заявявам категорично, че в ДПС не е обсъждан вариант за втори кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание, няма и да се обсъди. Смятаме, че предвид вота на българските граждани, които свалиха от власт ГЕРБ, възможният вариант за кабинет е този, който е сформиран", каза лидерът на ДПС пред БНР.

БСП, които са в най-тежка ситуация, тъй като инкасират всички негативи от съвместното управление с ДПС и "Атака", разчитат, че напрежението ще се разреди през август. “Ако се успокои, ще можем спокойно да изкараме до поне до май месец", коментираха неофициално социалисти пред Mediapool. "Ако това не се случи, направим бюджета за идната година и ще подадем оставка. Така ще имаме избори януари или февруари и месец май”, казаха парламентаристи", допълниха те.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев отново призова за диалог между бившите и настоящите управляващи и изолиране на националистическата партия "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България