Партиите от десницата отново се събират в Каденабия

Партиите от десницата отново се събират в Каденабия

Десни политици, учени и стипендианти на фондация "Конрад Аденауер" се събират в събота в образователния център на фондацията в италианското селище Каденабия.

Темата на тридневния форум, организиран от фондация "Конрад Аденауер", е "България 2020 - концепции за бъдещето на България като част от ЕС". Естествено, на срещата да бъдат обсъждани и предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание, като се очаква да бъде решено кои формации ще се присъединят към предизборната коалиция между СДС и ДСБ, споразумението за която бе подписано в петък.

В Каденабия ще бъдат представители на българските партии, членове на Европейската народна партия (ЕНП). ПП ГЕРБ ще бъде представена от председателя Цветан Цветанов и евродепутата Румяна Желева. От ДСБ в срещата ще участват лидерът Иван Костов и заместниците му Екатерина Михайлова и Даниел Митов. От СДС ще присъстват председателят на партията Мартин Димитров и председателят на Националния щаб за изборите Найден Зеленогорски. В Каденабия ще са и председателите на Демократическата партия и "Обединените земеделци" Александър Праматарски и Анастасия Мозер.

В семинара ще участват и представители на други десни формации - председателят на БНД Николай Свинаров и заместникът му Борислав Великов, председателят на Единната народна партия Мария Капон, както и заместник-председателят на ССД д-р Иван Антикаджиев.

Фондация "Конрад Аденауер" ще бъде представена от члена на президиума на фондацията и на ЕНП проф. Гюнтер Ринше и д-р Кристоф Бьор, депутат в Ландтага на Райнланд-Пфалц.

Предишната среща в Каденабия беше през 2001 г. След нея стана разцеплението в Съюза на демократичните сили.

"На сбирката в Каденабия е дошъл редът на обединението вдясно", каза в събота пред Дарик радио лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той изрази надежда, че заедно с ГЕРБ ще бъде отправено общо послание към хората.

"На сбирката на десните сили в Каденабия ще обявим, че сме отворени и за партиите, които ще бъдат там, каза Костов. Според него с принос в коалицията може да бъде и "Ред, законност, справедливост" на Яне Янев. Според Костов СДС имат доста предубеждения по повод включването на БНД, но от едно тяхно включване в коалиция може да има много ползи. "В БНД останаха хората, които правеха кампанията на НДСВ", подчерта Костов.

"Приехме СДС да има повече предимства в коалицията, защото гледаме на реалностите. Те имат предимство пред нас при социологическите допитвания", каза лидерът на ДСБ и добави, че разпределението на гласовете в коалицията след изборите ще зависи и от силата на водачите на листи.
Споделяне

Още по темата

Още от България