Партиите от Реформаторския блок започнаха преговари за общо бъдеще

"Зелените" решиха да не участват на избори с десните, което предизвика сътресения във формацията

Партиите от Реформаторския блок започнаха преговари за общо бъдеще

Лидерите на седемте партии на Реформаторския блок започнаха във вторник първите официални разговори за трансформирането му в траен политически субект. И докато останалите десни формации преговарят дали да създадат предизборна коалиция или единен политически субект, каквито са двете тези за предстоящото обединение, партия "Зелените" обяви, че няма да се явява с тях на избори. Това решение на екопартията пък предизвика сътресения в редиците ѝ.

Срещата на председателите на партиите от блока започна в централата на СДС в София в 12 часа на обяд. След завършването ѝ не бе направено никакво официално съобщение. От изявление на лидера на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева пред БТА може да се съди, че тази първа среща не е довела до окончателно решение.

По думите ѝ един от изводите от днешната среща е, че реформаторската инициатива е отвъд коалицията и не засяга само партиите, а целия обществен живот.

"Да, не изключваме съвместно явяване на избори, като запазим физиономиите на партиите", коментира Кунева, като подчертава, че това е само първият разговор и партиите тепърва ще се допитват до своите членове по тази тема.

За мен Реформаторският блок винаги е бил по-скоро реформаторска платформа, отколкото непременно коалиционно обединение, отбелязва Кунева и допълва, че формулата е да има широко гражданско участие и то да бъде трансформирано в енергия за партийния живот в страната. Според нея Реформаторският блок като инициатива трябва да продължи, а каква ще е формулата за явяване на избори е решение на всички партии в зависимост от това доколко техните членове го искат.

По думите ѝ е много важно, че се запазва реформаторската инициатива, без формациите в нея да се явяват непременно заедно, като в същото време коалицията между партии остава като възможност.

От ДСБ отдавна настояват за коалиция, а ръководството има мандат да преговаря за съвместно явяване на различни видове избори, включително предсрочни парламентарни и евроизборите през май 2014 г. Същата позиция по принцип досега защитава и "Движение България на гражданите", въпреки че въпросът предизвика спорове на националното събрание на партията през септември.

Формацията на Касим Дал и Корман Исмаилов "Свобода и достойнство" няма единно решение за бъдеща коалиция, но идеята среща подкрепа. От "Синьо Единство" пък искат формациите да се разпуснат и да образуват нова дясна партия. Другата идея е Реформаторският блок да се председателства на ротационен принцип от всяка от партиите в блока, а структурите по места да бъдат обединени.

Разцепление при "Зелените"

Партия "Зелените" не напуска Реформаторския блок, но няма да преговаря с останалите формации, членове на блока, за предизборна коалиция. Това обяви съпредседателят на партията Борислав Сандов във вторник пред бТВ и после го повтори на нарочна пресконференция. В понеделник онлайн-издание разпространи информацията, че "Зелените" напускат блока.

"Решението не е за категорично напускане. То е отправено към другите лидери (от блока - бел. ред.), които напоследък говорят за коалиция. Онова, което ни обединява - оставката и платформата за демафиотизация, остава", коментира той.

Сандов обясни, че за евентуална коалиция с партиите от Реформаторския блок е необходимо решение на Националното събрание на "Зелените", каквото досега няма. Според него и другия съпредседател на партията Андрей Ковачев, ако се тръгне към формирането на коалиция, тогава Зелените ще излязат от блока, но ще продължат да работят с него за "демафиотиризане" на държавата.

"Поне на Европейските избори не можем да се явим заедно, защото сме от различни политически семейства", каза още Сандов.

Неясното отношение на "Зелените" към Реформаторския блок доведе до открит протест срещу партийните лидери Сандов и Ковачев. В началото на пресконференцията на двамата членове на ръководството на партията разпънаха плакати с надписи "Дясното е тясно за "Зелените", "Искаме промяна, а не подмяна". Членът на Националния съвет Петко Цветков издигна лозунг "Оставка" и заяви, че Сандов и "други хора в ръководството" са допуснали участието ѝ "в структури и с лица, които не са дали ясни гаранции, че не са свързани с мафията".

Сандов отговори, че спазва партийните решения и ще подаде оставка, щом обратното бъде доказано. За промени в ръководството е нужно свикването на национално събрание.

"Част от ръководството е на мнение, че партиите в блока не са достатъчно реформирани, за да работим с тях, други мислят, че така или иначе няма с кого другиго да работим", обобщи проблема Андрей Ковачев.

Това беше и един от въпросите при създаването на Реформаторския блок принципно като дясно обединение. Там обаче намериха място и "Зелените", които попадат в левоцентристкия политически сектор. Лидерите на партиите обясниха тогава, че това, което ги обединява, е искането за демократизация и демафиотизация, както и някои общи позиция по големи инфраструктурни и енергийни проекти.

Другите за позицията на "Зелените“

Още в понеделник вечерта председателят на ДСБ Радан Кънев обясни във Фейсбук по повод на разпространената информация за напускане на "Зелените": "В десетки медийни участия и представители на "Зелените", и представители на други партии от блока (само аз 3-4 пъти) сме отчитали трудността да се явим заедно в коалиция за европейски избори, както и факта, че "Зелените" никога не са вземали решение за участие в предизборен съюз".

"Аз лично винаги съм бил привърженик на коалиция между Демократи за силна България и "Зелените" и съм бил на мнение, че програмите ни са съвместими, със сериозни, но обосновани компромиси. При партньорите ни винаги е надделявало обратното мнение, т.е за самостоятелно явяване, което е обосновано, смело и достойно за уважение. Такава коалиция е винаги възможна и за в бъдеще, но и да я няма, не е трагедия", посочва Кънев.

"Важното е да останем от едната страна на барикадата, да запазим приятелството си и да следваме политиките, които сме подготвили заедно. А в това не се съмнявам", подчертава лидерът на ДСБ.

"Реформаторският блок възникна като гражданска платформа, която обедини различни политически субекти в 12 основни принципа. Блокът има за цел да променя политическия живот в България. "Зелените" са част от тази идея и съгласието, че това е начинът да се прави съвременна политика и да имаме нормална европейска държава ще продължи да ни обединява.“ Това се казва в позиция на Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите".

"Промените в България започнаха през екологичните движения в началото на 90-те години и ние сме дълбоко убедени в реформаторската им сила и днес. Многократно заявихме, че Реформаторският блок е отвъд коалиция, каквато е възможно да се случи, ако партньорите вземат такова решение. Ние ще продължим да се придържаме към общите каузи на блока, като за нас е напълно разбираемо, че "Зелените" имат различно европейско политическо семейство.

В програмата си "Движение България на гражданите" отдели специално внимание на зелените политики и опазването на природните ресурси, към които ще се придържаме убедено, независимо от политическата конюнктура в страната. Тези политики са сред приоритетните както за нас, така и за колегите ни в Реформаторския блок, а обединението ни в общ фронт срещу олигархията и мафиотските практики в сектора на опазването на околната среда, както и в другите обществени сфери, продължава да е широко и с дългосрочна визия", се казва в позицията "Движение България на гражданите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?