Партиите получавали по-големи субсидии заради законови пропуски

Цацаров нареди проверка как държавата е изплащала сумите

Партиите получавали по-големи субсидии заради законови пропуски

Политическите партии получават по-големи субсидии от определената със Закона за държавния бюджет сума от 11 лв. за всеки глас, призна финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни увеличението от 11 лв. на над 13 лв. с несъвършенства в законодателството.

ГЕРБ обвиняват за разминаването БСП, които написали така текста от Закона за политическите партии, в който се определя как се формират субсидиите. През 2016 година обаче, когато на власт са били ГЕРБ, а финансов министър беше Горанов, който би трябвало да е наясно с това изкривяване, въпросният текст е бил променян, но управляващите не са поправили "несъвършенството".

Така, вместо да се внесе промяна в текста, в закона за държавния бюджет е написано: "Годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2018 г. е 11 лв".

Според Горанов държавата плаща на една партия не само за гласовете, които тя е получила, а и за действително подадените за други кандидати, които не са прескочили бариерата за влизане в парламента и не получават субсидия. Тези гласове се преразпределят в актива на т.нар. "правоимащи", т.е. тези в парламента и увеличават субсидиите им. Така един глас, даден за партията Х, носи субсидия за У, която има повече от 4%.

От това излиза, че на хартия субсидията е 11 лева, а на практика е повече.

"Законът така е разписан, че разпределя общата сума на базата на всички партии и коалиции, участвали в изборите. А впоследствие с право да получават субсидии са само тези, които имат избрани народни представители. И всъщност, за да се получи точно 11 лева на партиен глас, би трябвало промяна в закона", обясни финансовият министър, но не се ангажира да внесе подобна поправка. Според него този въпрос трябва да се реши от политическите партии, защото това било обща тема на всички и не бивало да се решава от изпълнителната власт.

Коментарът на Горанов дойде часове след като стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната административна прокуратура да провери как се отпуска партийната субсидия.

Поводът е излъчената в Шоуто на Слави Трифонов информация, че вместо по 11 лв. за всеки глас, партиите са получили по 13 лв. Шоуменът се позова на отговор на финансовото министерство, получен по Закона за достъп до обществена информация.

Проверка на Mediapool показа, че и след изборите през 2014 година партиите са получавали повече от 11 лева, но с около 50 стотинки, защото тогава изънпарламентарните формации, които имаха сбусидии, бяха повече.

Според Трифонов разминаването идва от това, че субсидията се изплаща не за реално подаден глас за всяка формация, а за действителен глас, т.е. пари се дават, дори когато избирателят е посочил опцията "Не подкрепям никого". В закона обаче е записано, че субсидията се определя от "получените действителни гласове от партиите и коалициите на последните парламентарни избори".

Броят на действителните гласове на последните парламентарни избори е 3 513 490. Общата сума на отпуснатата субсидия е 38 684 384 лв., става ясно от отговора на финансовото министерство. Това обаче означава, че субсидията реално е по 13,23 лв. за всеки глас вместо по 11 лв., колкото трябва да се дават според бюджета за миналата година. Ако се плащат по 11 лв., общата субсидия би следвало да е с над 6,5 млн. лв. по-малка.

"Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, е определена не въз основа на спечелените от тях гласове, а въз основа на всички действителни гласове! Което число обхваща гласовете на всички партии и коалиции, участвали на парламентарните избори, гласовете за независимите кандидати и гласовете "Не подкрепям никого"! Казано простичко - вие "не подкрепяте никого", но държавата взима 11 лева за вашия протестен глас и ги дава на партиите, които вие не подкрепяте. Благодарение на това преразпределяне се оказва, че партиите всъщност получават 13,23 лева на глас", написа Трифонов във фейсбук.

Разпоредената от Цацаров проверка трябва да установи дали субсидиите са разпределени според закона.

Споделяне

Още по темата

Още от България