Партиите пресмятат колко евродепутати ще пратят в Страсбург

Партиите пресмятат колко евродепутати ще пратят в Страсбург

Три от парламентарно представените политически сили разкриха във вторник част от стратегиите си за участие на изборите за европейски депутати, които ще се проведат вероятно през май. България трябва да изпрати 18 свои представители в Европейския парламент (ЕП), подбрани чрез преки избори. Дотогава в Страсбург заседават 18 одобрени от българския парламент временни депутати.

Партийните ръководства на СДС, ДПС и НДСВ вече са направили сметки колко свои представители могат да вкарат в ЕП. Така от изявления на функционери на трите партии във вторник стана ясно, че ДПС разчита да има трима свои евродепутати, СДС – поне двама, а НДСВ - скромно един.

ДПС ще вади подготвени кадри от младежката организация

ДПС ще работи да вкара в ЕП поне трима свои представители, обяви след заседанието на парламентарната група и Централното оперативно бюро (ЦОБ) зам.-шефът на партията Юнал Лютфи. Той допълни, че “бройката може леко да бъде завишена”.

ДПС ще номинира максимално подготвени хора с познания в политиката и със солидна езикова подготовка. "ДПС има ресурс, особено в младежката си организация", обясни заместникът на Доган. Партията ще се яви самостоятелно на първия за България евровот.

"Трябва да се разчупи партийният подход при номиниране на представители за ЕП и да се завиши избирателната активност", коментира още Лютфи.

По повод искането на опозицията граждани, които не живеят в ЕС, да не гласуват на евроизборите, другият зам.-шеф на ДПС Йордан Цонев заяви, че партията ще отстоява докрай идеята да не се накърняват конституционните права на българските граждани. "Очаквам да чуя смислен аргумент защо българи, които живеят в САЩ, Швейцария и Турция, да не могат да гласуват", допълни Цонев.

Стоянов – лидерът евродепутат

Областната организация на СДС – София е решила да номинира лидера на партията Петър Стоянов за водач на синята листа за евродепутати. Той е човекът, който може да донесе най-много гласове за партията, коментира лидерът на СДС - София Борислав Бориславов.

Стоянов потвърди, че има голям шанс да оглави листата. На този етап обаче от СДС още не са подредили окончателно списъка за евровота заради забавянето на закона за избор на евродепутати.

В същото време Стоянов заяви, че дори и да бъде избран за ЕП, той ще запази партийния лидерски пост. “Нека хората да не остават с впечатлението, че някой ще ходи в Брюксел, за да си почива”, добави той.

Останалите три кандидатури, които СДС – София ще предложи на националното ръководството, са на Владимир Кисьов, Мартин Димитров, Филип Димитров и още седем по-малко познати имена. Мартин Димитров и Филип Димитров в момента са временни евродепутати.

Бориславов допълни, че лично ще настоява втори в листата да бъде Мартин Димитров, който е негов заместник в местната организация.

Както Mediapool писа, Петър Стоянов е изявил желание да води листата на СДС за евродепутати още преди няколко месеца.

От СДС – София заявиха още, че ще държат кандидатстващите за място в Страсбург да бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и за членство в БКП.

По-рано същия ден от ДСБ поискаха проверката за сътрудничество на тоталитарните служби да влезе изрично в Закона за избор на евродепутати.

 НДСВ смята, че ще има поне един член на ЕП

НДСВ, която е втора политическа сила в настоящия парламент, се надява да вкара поне един евродепутат, заяви във вторник пред БНТ зам.-председателят на партията Милен Велчев. Според социологическите проучвания към момента НДСВ няма такива шансове и може да остане без представител в ЕП. Същото се отнася и за ДСБ. Очакванията са най-новата партия – ГЕРБ на Бойко Борисов, да направи силен дебют и да се окаже втора по брой избрани евродепутати след БСП.

НДСВ се чувства достатъчно силно, за да участва самостоятелно в изборите за ЕП, каза още Велчев.

Наскоро другият зам.-председател на НДСВ – Николай Свинаров – отрече слуховете, че партията ще се явява на евровота в коалиция с ДПС. Двете партии са членки на Либералния интернационал и представителите им в ЕП са в групата на либералите. 

Според прогнозите на Велчев, НДСВ ще вкара в ЕП минимум един евродепутат, което “ще е добро представяне”. Партията се надява и на повече от един евродепутат, но това ще решат избирателите, коментира Велчев.

По думите му НДСВ най-вероятно ще участва със собствен кандидат за кмет на София на местните избори тази есен.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?