Партиите с крайни виждания в Белгия бележат ръст

Партиите с крайни виждания в Белгия бележат ръст

Крайнолевите и крайнодесните политически сили в Белгия бележат допълнителен ръст, сочи проучване, представено в местните медии и цитирано в понеделник от БТА.

Данните показват, че от изборите през май крайнодясната партия "Вламс беланг" е станала първа политическа сила във Фландрия и изпреварва обичайния водач - умерените националисти от "Нов фламандски алианс" (НФА). Във Валония ръстът на крайнолявата Партия на труда също продължава, макар там първото място да остава за социалистите франкофони. В Брюксел най-голяма подкрепа получават природозащитниците от партията "Еколо".

Политолози коментират, че в кризистна обстановка като днес, когато Белгия отново няма редовно правителство повече от година, обичайните партии не успяват да излъчат посланията, които избирателите искат да чуят. В допълнение партиите от крайния спектър, със съзнанието, че няма да вземат властта, се чувстват удобно да говорят "интересно" за избирателя.

Отчита се, че партиите с крайни виждания влагат значителни усилия за присъствие в социалните мрежи и целят да бъдат забелязани от хората на възраст 18-29 години. Политолози отбелязват, че в последните месеци за пръв път т.нар. санитарен кордон около партиите от крайния спектър бе премахнат и техни представители бяха приети от краля и участваха в преговорите за съставянето на местните органи на властта.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?