Партиите са единодушни да не променят изборните правила преди вота

<i>Данаил Кирилов, сн: БГНЕС </i>

Депутатите от ГЕРБ ще внесат проекторешение за референдума, но не и за промени в Изборния кодекс, които да въведат мажоритарен вот за предстоящите предсрочни избори идната пролет. Това стана ясно от думите на шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

"Ние подкрепяме резултата от референдума и твърдо стоим зад вота на избирателя", декларира Кирилов в петък. Той добави, че това е позиция само на ГЕРБ и в момента търсят подкрепа от останалите партии. Кирилов обаче уточни, че не бива да се правят "промени на парче", когато става въпрос за такава важна промяна, каквато е смяната на пропорционалната избирателна система с мажоритарна.

Освен това, по думите му, трябва да се спази международният стандарт за добра практика на Венецианската комисия и на всички организации, наблюдаващи изборните процеси в ЕС. Препоръките на Венецианската комисия са да не се променя излборният закон поне 6 месеца преди вота. Такава позиция изрази в последните дни и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Не искам да го установявам към настоящия момент, но посочват следната добра практика - когато се предприемат толкова сериозни промени, да се даде срок до тяхното влизане в сила. Така както постъпихме с електронното гласуване", коментира Кирилов.

Казаното от шефа на правната комисия потвърждава предварителната информация на Mediapool, че сред парламентартните сили се оформя нагласа следващият парламент да променя Изборния кодекс.

Данаил Кирилов припомни, че по закон Народното събрание следва да се произнесе по вота на избирателя в референдума. "Има 3-месечен срок след влизане в сила на решението на Централната избирателна комисия. Това решение към настоящия момент не е влязло в сила", казап той, отбелязвайки, че решението на ЦИК все още се обжалва пред Върховния административен съд.

Данаил Кирилов каза още, че ГЕРБ има готовност да внесе предложение за законови промени, които да премахнат целия режим по отношение на субсидирането на полотическите партии. Това обаче не е можело да стане при приемането на бюджета за 2017, тъй като трябват промени в няколко други закона. Бюджетът за догодина бе гласуван окончателно в четвъртък, без да се ревизира текстът, според който партийните субсидии остават 11 лева за получен глас. Нищо не пречеше на депутатите обаче да свият размера на субисията, каквото предложение направиха депутати от гражданската квота на Реформаторския блок.

От Патриотичния форнт за пореден път се обявиха против въвеждането на мажоритарна система. "Не трябва да се върви по популистката плоскост, на която се подхлъзна целият български народ с така наречения референдум", каза съпредседателят на Патриотичния фронт в парламента Валери Симеонов. Според него "истината е, че огромната част от тези два милиона и нещо, които гласуваха, не знаеха за какво гласуват".

Социалистите държат на позицията си, че този парламент е с изчерпано доверие и не може да направи смяна на избирателната система.

"Този парламент е категорично изчерпан и няма необходимото време и морална подкрепа да прави изборни промени", каза секретарят на групата на БСП в парламента Филип Попов

Бързи промени на коляно в изборната система няма как да станат качествено и да успеем да ги свършим, коментира депутатът от ДПС Хамид Хамид. Според ДПС за изменение в изборната система според резултатите от референдума е необходима поне година, за да бъдат извършени качествено. "Спекулира се с това, че два милиона и половина са искали и затова трябвало да стане. Нека да чуем и другите четири милиона и половина", каза Хамид.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?