Партиите са обжалвали пред съда над 30 решения на ЦИК

Георги Колев

За последните три дни във Върховния административен съд (ВАС) са образувани 31 дела срещу решения на Централната избирателна комисия, съобщи в сряда председателят на ВАС Георги Колев. Той обясни, че броят на жалбите е сравним с този от предишните избори.

Пред съда има жалби и за отказа на ЦИК да регистрира определени партии заради недостиг на подписите за регистрация. Една от жалбите до ВАС е тази на Национал-демократичната партия, на която беше отказана регистрация за участие в евровота заради голям брой имена, срещу които стоят поставени от други лица подписи и ЕГН. Сред попадналите в подписката на тази партии се оказа и националният омбудсман Константин Пенчев.

"Вие знаете, че ЦИК постанови отказ от регистрация заради постановени неистински ЕГН на различни граждани. Има и такива дела, да. Сроковете по тези дела са значително съкратени, те се гледат в тридневен срок от постъпването и действително този срок се спазва точно", каза Колев.

По-рано през деня лидерът на Национал-демократичната партия Димитър Стоянов (бивш евродепутат и депутат от "Атака") коментира пред БНР, че заради решението на ЦИК ще бъдат сезирани всички европейски институции.

"Няма абсолютно никаква гаранция кой на кого и как ще продаде някаква база данни, която някой да я впише в някаква такава подписка за политическа партия. Никоя партия или нейното ръководство не може да осъществи първо контрол върху събирането на подписка, тъй че в нея да няма такива проблеми като някой да впише незаконно данни", обясни Стоянов.

Той обвини ВАС в противоречива практика, защото преди дни при отказана регистрация давал на съответната партия три дни за корекция, а сега това му било отказано.

Председателят на съд Георги Колев индиректно обвини Димитър Стоянов в непознаване на Изборния кодекс, защото законът вече не предвижда този срок от 3 дни.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014

Какво правителство е добре да има сега?