Партиите са свили доста предизборните пари за местния вот

Партиите са свили доста предизборните пари за местния вот

Основните политически играчи у нас са намалили значително разходите си в предизборната кампания за местния вот през октомври 2019 г. в сравнение с агитацията през 2015 г. Само БСП е изхарчила повече спрямо преди четири години, сочат отчетите на партиите пред Сметната палата, обявени в петък.

Малко над 2 млн. лева е струвала предизборната кампания на управляващата политическа партия за местните избори, които тя отново спечели, но намали влиянието си с по-малко кметове и общински съветници. За сравнение преди четири години ГЕРБ е изхарчила 3.456 млн. лв. От тях 1.111 млн. лв. са отишли за медийни услуги, докато през 2019 г. финансирането за различните издания е било 446 хил. лв.

БСП са изхарчили над 1.2 млн. лв. в миналогодишната си кампания, което е повече от изразходваните 1 млн. лв. в предишния местен вот. Половината от сегашните средства са на на партията, останалите са на дарители. 575 хил. лв. от разходите на левицата са за медийни услуги и реално социалистите остават единствените, които относително запазват размера на средствата за агитация през печатни, електронни и онлайн издание. През 2015 г. те са дали 594 хил. лв. на медиите.

В миналогодишната кампания ДПС са изхарчили 890 хил. лв., което също е спад спрямо близо 3-те милиона лева от 2015 г. Тогава партията е дала 513 хил. лв. за медии, сега парите са били 267 хил. лв.

За първи път на този вот имаше възможност за дарения от юридически лица и еднолични търговци.

ГЕРБ и ДПС не са декларирали никакви дарители - нито физически лица, нито юридически.

От възможността да получават дарения от юридически лица са се възползвали "Воля" и НФСБ.

Кампанията на Мая Манолова е струвала 229 000 лв., а на Борис Бонев – едва 24 000 лева.

Близо 600 са участниците в кампанията, като 30 от тях не са изпълнили задълженията си за деклариране на необходимите данни, уточняват от Сметната палата.

Предизборната кампания се проведе през есента, когато политическите сили, получили над 1% от гласовете на последния парламентарен вот, вече получаваха по един лев на спечелен глас и бяха в условие на възстановяване на надвзети средства.

Партийните субсидии от началото на тази година са по осем лева на глас, но на финансовия министър Владислав Горанов е възложено да направи анализ на финансирането на политическите сили от държавата.

Споделяне

Още от България