Партиите ще си наемат конституционалисти в комисията за промяна на основния закон

Димитър Лазаров. Симка :БГНЕС

Конституционалисти, които да консултират всяка партия в хода на работата на временната комисия, която трябва да изготви промените в основния закон, ще наема Народното събрание.

Новоучредената временна структура се събра на първо заседание в сряда.

Всяка парламентарна група ще може да наеме по един или двама експерти, чиито хонорари ще се плащат от бюджета на Народното събрание.

Мотивът е, че извън политическите становища трябва да се чуят възможно най-много експертни гледни точки.

Очаква се, че всяка партия ще вземе подходящите експерти, които да застанат зад предварително обявената ѝ политическа позиция. По този начин отказът да се подкрепят конституционните промени, които трябва да обезпечат реформи в съдебната власт, ще бъдат надлежно оправдани с експертни позиции.

От лансирането на проекта преди около два месеца, в публичното пространство бяха огласени различни гледни точки на юристи и конституционалисти, някои от които са в категорична подкрепа на предложенията, други са против, трети настояват за още по-радикални промени.

На първото заседание на комисията се реши още, че предложения за промени на конституцията ще могат да се внасят едва между първо и второ четене. Дотогава депутатите ще работят само по вече предложените текстове.

Заседанията на временната комисия ще бъдат излъчвани в реално време в интернет чрез сайта на Народното събрание и ще се провеждат във вторник от 15 часа.

На сайта на парламента ще се поддържа отделен подсайт, в който ще бъдат публикувани всички предложения по четвъртата поправка в основния закон, както и стенографските протоколи, докладите на комисията и постъпилите предложения и становища. Законопроектът за промяна в Конституцията ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет, на прокуратурата, на Висшия адвокатски съвет.

"Атака" бойкотира комисията за конституцията с твърдението, че предложените промени не решават проблемите на правораздаването. По-рано през деня в парламента, поради липса на кворум НС не успя да освободи Явор Нотев като член на комисията - 61 бяха "за", 5 "против" и 22 "въздържал се", но изискуемият кворум за приемане на решения беше поне 65 гласа "за".

Комисията е сформирана на паритетен принцип и неин председател е депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?