Партиите спазаряват кадровици на Темида по схема 5:2:2:1:1

Изслушванията на кандидатите за ВСС едва ли ще имат роля при избора

Партиите спазаряват кадровици на Темида по схема 5:2:2:1:1

Седмица преди Народното събрание да гласува своите 11 представители в следващия Висш съдебен съвет (ВСС), кулоарните слухове за договорка между управляващи и опозиция подредиха фаворитите.

Според неофициална информация списъкът с 11-те избраници от общо 17 кандидати вече е ясен и спорове между ГЕРБ и останалите партии за местата в т. нар. "съдебно правителство" на практика няма. Очакванията са ГЕРБ да получат пет места във ВСС, БСП и ДПС по две, а Яне Янев и Волен Сидеров по едно. Това би означавало, че кандидатът на СДС Владислав Славов ще отпадне, освен ако не се стигне до договорка ДПС да бъдат лишени от едно място в съдебния съвет и да бъдат компенсирани с конституционен съдия.

Според източниците на Mediapool във ВСС ще влязат пет от общо 6 кандидати на ГЕРБ: Юлияна Колева (депутат от ГЕРБ), Каролина Михайлова, председателката на Окръжен съд – Варна; Светла Петкова, председателката на отделение във ВАС; прокурорката Валентина Драганова и бившата инспекторка в Инспектората към ВСС Мария Кузманова.

От общо четирима номинирани, БСП ще успеят да вкарат двама членове на ВСС. Единият се очаква да е Бойко Рашков, бивш шеф на следствието, бивш член на ВСС, заместник-министър на правосъдието в кабинета "Станишев" и началник на просъществувалото за кратко Национално бюро за контрол на СРС, назначено от предишните управляващи.

Второто място, "отредено" на социалистите, е твърде вероятно да бъде заето от номинираната от Мая Манолова съдийка от ВАС Галина Карагьозова. Въпреки това обаче, сред социалистите има силно разединение по темата. В партията безрезервно се приемала кандидатурата на Рашков, издигната от Михаил Миков, но отново двата лагера – този на бившият президент Първанов и на настоящия лидер Сергей Станишев, не успяват да стигнат до единство по темата за втория си човек в съвета.

Голяма част от депутатите застават зад съдия Карагьозова, но не малко предпочитат Незабравка Стоева, която е бивш инспектор към ИВСС. Все пак обаче, според информация от левицата, по-вероятно е съдия Карагьозова да запълни "полагаемото им се място".

ДПС е на път да получи две места за двамата си предложени кандидати. Единият е адвокат Васил Петров, който е дядо на дъщерята на депутата от ДПС и медиен магнат, приближен до ГЕРБ – Делян Пеевски. Другата кандидатура е на зам.-апелативния прокурор на София Марияна Проданова.

Източници от парламента твърдят, че по един представител във Висшия съдебен съвет ще получат и "Атака" и РЗС, които де факто се водят независими народни представители заради разпадането на групата на Яне Янев още в началото на мандата на този състав на Народното събрание.

Така сред кадровиците на Темида ще се озоват завеждащият отдел "Следствен" към Пловдивската окръжна прокуратура Йордан Давчев, номиниран от "Атака" и председателят на Районния съд в Сандански Димитър Узунов.

Единственият кандидат на СДС (ДСБ не издигнаха номинация заради принципно несъгласие с наличието на парламентарна квота в независимия ВСС и партийните договорки за избор на членове) – настоящият конституционен съдия и бивш председател на ВАС Владислав Славов, вероятно няма да влезе в съвета, макар и някои парламентаристи да твърдят, че все още няма окончателна договорка дали именно той няма да заеме второ място, отредено за ДПС.

При такъв сценарий партията на Ахмед Доган ще държи представителят ѝ във ВСС да е тъстът на Пеевски.

Останалите кандидатури – на Ясен Тодоров, Тодор Мерджанов, Незабравка Стоева, Соня Найденова и Надя Пеловска, най-вероятно ще отпаднат.

Председателката на Районен съд - Враца Надя Пеловска бе единственият кандидат за ВСС от т.нар. "гражданска листа". Тя бе номинирана от депутата от БСП Георги Божинов (БСП), който единствен сред колегите си припозна такава кандидатура и я издигна официално. Според повечето независими наблюдатели Пеловска е направила силно респектиращо представяне, а освен това се ползва с безукорен авторитет като административния ръководител на съда. Най-вероятно ще се окаже, че това е без значение, защото фаворитите се избират по други признаци.

Депутатите отказаха да оценят кандидатите

Гласуването на новите членове на ВСС ще се проведе на 26 септември – сряда, като управляващите твърдят, че това ще бъде най-прозрачния избор на Висш съдебен съвет, заради проведените на 11 септември изслушвания на кандидатите от правната комисия в НС.

Правната комисия под председателството на Искра Фидосова (ГЕРБ) отказа да приеме доклад, в който да оцени концепциите и представянето на кандидатите. С този си, на пръв поглед не особено важен ход, депутатите отказаха да аргументират гласуването си идната седмица, тъй като липсата на анализ за представянето на номинираните, отново ще сведе избора до формално гласуване на предварително спазарени бройки и кандидати.

Представянето

Според повечето наблюдатели изслушването, макар и проведено при безпрецедентна демонстрация на публичност, беше по-скоро формално и симулация на истински конкурентна процедура. Въпреки това то даде възможност за ориентация за позициите, капацитета и качествата на кандидатите.

Така например направи впечатление, че депутатът от ГЕРБ Юлияна Колева въобще не вижда проблеми с независимостта на съдебната власт. От думите ѝ се разбра, че "натискът върху съдебната власт е само добронамерена критика", вмешателството в независимостта на съда е един имагинерен проблем.

Концепцията ѝ е като писана от вътрешния министър Цветан Цветанов, включително и в защита на неговата ”гражданска критика” към съдиите. Юлиана Колева отиде и по-далеч, лансирайки идеята новият ВСС да проверява решенията на магистратите по конкретни дела, от които обществото се интересува, макар съветът да няма такива правомощия.

Най-запомнящото се от изказването на бившия инспектор към ИВСС – Мария Кузманова бе заявлението, че ѝ е неприятно да среща в медиите нападки към съдебната система, както и сензационни заглавия на статии, които не кореспондират със съдържанието им. "Това уронва престижа на съдебната власт и на ВСС", смята Кузманова. Затова тя предлага да се активизира дейността на говорителя на ВСС, като редовно да се провеждат брифинги и се възлага на членове на ВСС да говорят по определени теми, а дори и да се създаде пресклуб на журналисти-юристи за обсъждане на новини.

При изслушването на Кузманова ѝ се наложи да обяснява на депутатите основно какво е имала предвид в концепцията си. В нея тя посочва, че не одобрява склонни към теоритезиране съдии, не е склонна да поощри говоренето от магистрати извън актовете и не одобрява особено критиките на медиите към органите на съдебната власт. За сметка на това Кузманова не е отделила нито ред в концепцията си по особено наболелия въпрос за независимостта на съдебната власт и нападките на Цветанов срещу отделни съдии.

По време на изслушването си кандидатката на ГЕРБ съдия Светла Петкова, председател на отделение във ВАС, прочете концепцията си, макар да се предполага, че депутатите от правната комисия са я прочели преди това. Първата задача на новия ВСС е да проведе задълбочен анализ на доклада на ЕК, да обсъди препоръките и да начертае мерки, заяви тя.

Кандидатката на ГЕРБ Каролина Михайлова, съдия в ОС –Варна, както и номинираната от ДПС Магдалена Лазарова-Проданова, зам. апелативен прокурор на София, не предложиха нищо повече от ординерни експозета с пожелания за независимост на ВСС и последователна и прозрачна кадрова политика, заедно с откритието, че съдебната реформа се прави не за магистратите, а за гражданите.

"Едно от първите задължения на ВСС е да създаде работна група, която да изготви диагностика и анализ на състоянието и критерии за натовареност", заяви по време на изслушването си съдия Михайлова. Това беше и едно от първите действия на сегашния ВСС, който също създаде работна група за натовареността, а тя четири години работи по изготвянето на един доклад.

Валентина Драганова от Върховната административна прокуратура остави тягостно впечатление не само със силно деформиран словоред и множество лапсуси, но и с непознаване на функциите на ВСС.

Странните тези на Драганова започват още в писмената ѝ концепция, която тя почти изцяло изчете пред депутатите. В нея тя обяснява, че като член на ВСС смята да се бори с организираната престъпност. След това в отговор на поставен въпрос обясни, че ще работи за пълна прозрачност на ВСС и ще иска дневният ред на съвета и решените дела на съдилищата да се качват в "интернета". И сега дневният ред на ВСС се качва в "интернета". Повечето тези на Драганова звучаха като странни лозунги: "Да се предизвика широка общественост в работата на ВСС"; "Да се повиши качеството на полицейското разследване" и "администратирането" на съдебната власт; "Издаването на методиката (на ВСС) има много положителни качества" и други.

Драганова обясни още, че в работата си на прокурор винаги се е опитвала да "помага на хората", за да "бъдат доволни в техните интереси".

Адвокат Васил Петров (предложен от ДПС) отдели значително време да разказва за работата и опита си като инспектор. Васил Петров обясни, че на предложените за наказание магистрати им се дължи само изслушване от ВСС без да се отчита натоварването им. "Вие сте мъдри, очакваме мъдро решение", каза той на депутатите в края на изложението на концепцията си.

"Сигурният" кандидат на БСП Бойко Рашков заяви, че не познава отблизо работата на настоящия ВСС и не може да му прави оценки. По-нататък – на въпрос на Екатерина Михайлова (СК), а след това и на Димитър Лазаров (ГЕРБ) за натовареността на магистратите и за начина за справянето с този проблем, Рашков коментира, че това е изключително труден въпрос, който не е решен с десетилетие, трябва тепърва да се изследва, включително и дали има въобще световна практика по въпроса. "Не искайте готови рецепти в този момент. Нека поработим по проблематиката. Каквото е да кажа сега, ще е грешка", заяви Рашков. Но според него решение за натовареността е в подобряване на компютърното разпределение на делата.

Той отказа да отговаря на "лични" въпроси за безпристрастността на един член на ВСС, чиято съпруга е нотариус, а дъщеря – съдия, каквото е неговото семейство.

Номинираната от Мая Манолова съдия Галина Карагьозова очерта няколко важни задачи пред следващия състав на съвета. Сред тях тя изброи работата по създаване на критерии за оценка на натовареността и норма на натовареност, анализ и мерки по спорната дисциплинарна практика, противодействие на корупцията, въвеждане на електронно правосъдие и др. ВСС имаше и постижения, но и нерешени задачи, прояви например страх по въпроса с натоварването на магистратите, каза още тя. Съдия Карагьозова изрично подчерта, че трябва да се прави разграничение между публичност и прозрачност, разликата между които в момента не е ясна на много от членовете на съвета.

Незабравка Стоева, номинирана от Корнелия Нинова, която се явява "вътрешнопартиен конкурент" за двете места, "отредени" на БСП в съвета, направи интересно заявление по повод на работата си като инспектор в Инспектората към  ВСС – че при проверките си срещнала сериозни проблеми със случайното разпределение на делата в Пловдивския окръжен и районен съд и в съда в Кърджали. Не стана ясно обаче как това е било отразено в докладите на Инспектората и какви мерки са взети по нейно предложение.

Номинираният от СДС Владислав Славов се ангажира с конкретни предложения: ако бъде избран за член на ВСС, той ще предложи връщане на двуинстанционното съдебно производство, както и редуциране на сегашните 113 районни съдилища до 70. Това не само ще облекчи администрирането, но ще спести поне 1/6 от бюджета на съдебната власт (около 60  млн. лева).

На Славов не му бяха спестени от въпроси от списъка на гражданските организации. Запитан дали с присъствието си неизменно по върховете на съдебната власт от 1991 г. насам, се чувства съпричастен по някакъв начин за сегашното ѝ състояние, Владислав Славов отговори, че през 2003 г. е избран за член на КС именно заради своите заслуги в управлението на съдебната власт, за което ясен и недвусмислен пример е Върховният административен съд, създаден на гола поляна.

Според кандидата на Яне Янев Димитър Узунов дисциплинарните процедури не са прозрачни, не е осигурена защита на магистрата, срещу когото се води производство и това говори за несправедливост и двоен аршин. Според него няма проблем в правото на административните ръководители да предлагат своите заместници, нормално е да се държи на екипния принцип в управлението.

Не виждам проблем в това, че имам брат, който е съдия в окръжния съд, заяви още Узунов като се позова на ясните правила за отвод в закона.

На кандидата на Волен Сидеров Йордан Давчев, завеждащ отдел "Следствен" към Пловдивската окръжна прокуратура, се наложи да обяснява защо има разминавания в имотните му декларации по повод на конкретен имот – един от въпросите, зададен от НПО лично до него. "Имам интензивно движение на имотите", обясни Давчев. За три години например той е декларирал доходи от наеми и продажба на автомобил в размер на 145 000 лв., включително и 60 000 лв., възстановени след развален предварителен договор за покупко-продажба на магазин.

"Натовареността на съдебната система е проблем, който е много сложен за решение. Не бива обаче да се бърза и да се закриват съдилища, защото това ще се отрази на гражданите, пък и причините не са еднакви навсякъде, заяви Давчев – съвсем различна теза от някои предходни изказвания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?