Партиите тържествено си обещаха да не ползват тролове в интернет

Партиите тържествено си обещаха да не ползват тролове в интернет

Реформаторският блок, ГЕРБ, БСП, ПФ и ПГ на БДЦ подписаха декларация да не използват умишлено платени коментатори (тролове) в интернет пространството. АБВ и ДПС се възмутиха, че не са ги поканили.

Партиите няма да използват и партийно или фирмено организирани тролове с цел разпространение на заблуди и клевети, насаждане на омраза или манипулативни внушения за политически опоненти и други участници в публичния живот, което да се публикува в интернет, обещаха помежду си парламентарните формации.

Инициативата за пожелателното споразумение е на депутата от РБ Антони Тренчев, а до парафирането на "документа" се стигна след проведена кръгла маса по темата миналата седмица.

Под декларацията, че няма да ползват тролове не са се подписали от АБВ, ДПС и "Атака".

"Това е първа крачка за разрешаване на проблема и за регулацията му в интернет", посочи Тренчев.

По думите му декларацията срещу троловете в същото време е пример за бързо постигнат политически консенсус, който може да бъде последван и по отношение за други парламентарни дейности. Тренчев не уточни къде още може да бъде пренесен въпросния консенсус.

Чрез декларацията партиите призовават всички участници в изборния процес да се присъединят и да дадат своя принос към създаването на отговорно и чисто киберпространство в полза и интерес на българските граждани, а медиите - да следят и сигнализират за такива нарушения.

От името на ГЕРБ Георги Георгиев предложи да се подпише подобно споразумение и с международна организация, която да бъде арбитър и да следи как политиците спазват поетите в документа ангажименти. Според него това може да прави "Трансперънси интернешънъл".

Какво ще последва ако се установи, че формациите не спазват обещанието си – не е ясно. Подобно на новата договореност срещу ползването на тролове, преди всеки вид избор партиите подписват договор срещу купуването на гласове. Установяването на нарушения не води до нищо,

Чавдар Георгиев от БСП подкрепи идеята за включването на неправителствената организация и заяви, че неговата политическа сила е за честна предизборна борба.

Той призова медиите също да се включат към декларацията.

Следобед ръководството на АБВ и ДПС излязоха с позиции, че не са били поканени да подпишат декларацията, затова не са се присъединили. АБВ обясниха, че категорично не одобряват използването на тролове за политическа пропаганда в интернет. "АБВ бе сред първите формации, които се противопоставиха остро срещу опитите на партиите за изграждане на имидж чрез използване на платени провокатори в мрежата. Във връзка с това, че АБВ подкрепя декларацията за отказ от използването на платени интернет коментатори и със съжаление отбелязва, че не е била поканена да се присъедини към нея", обясниха от партията. ДПС научили от медиите за декларацията. В становище, изпратено от пресцентъра на формацията, движението съобщава, че адмирира всяка подобна инициатива и се обявява за жертва на "десните националистически тролове". "Инициаторите на декларацията и съпътстващите я срещи и дискусии не са счели за необходимо да поканят представители на ДПС. Ние адмирираме всяка подобна инициатива, още повече, че именно ДПС е най-голямата жертва на десните националистически тролове. И в този смисъл изцяло подкрепяме усилията на партиите - ползватели на подобни услуги да се преборят със себе си. Въпреки парадокса троловете да се борят с троловете си", се казва в прессъобщението. От ДПС коментират още, че щом отсъствието на представители на ДПС е коментирано от РБ, то явно свършили реалните атаки срещу ДПС, та се налагало реформаторите "да прибягват до такива евтини трикове".

По-късно от РБ опровергаха движението и разпратиха скрийншотове на писмото им покана до формацията.

Споделяне

Още от България