Партиите в Италия са въодушевени от Драги; Движението 5 звезди отложи онлайн гласуването

Марио Драги

Политическите партии в Италия и от левицата, и от десницата са въодушевени от перспективата да подкрепят правителство на Марио Драги, стана ясно след срещите вчера с номинирания премиер, който приключи втория кръг от консултациите си, предава Ройтерс.

Очакваше се Драги, 73-годишният бивш президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), да докладва на държавния глава и да му предложи най-късно утре своя списък с имената на министрите от кабинета.

Късно снощи обаче антисистемното Движение 5 звезди, най-голямата група в парламента, отложи онлайн гласуването сред своите членове, което трябваше да се състои през следващите два дни, за да определи позицията на партията. Остава неясно дали отлагането ще забави и съставянето на правителството на Драги.

Докато повечето от лидерите на "5 звезди" горят от желание да подкрепят Драги, много от редовите членове и някои от депутатите на партията не са склонни да застанат зад един бивш шеф на ЕЦБ.

"Нека изчакаме малко, докато той (Драги) изясни идеите си", каза във видео във Фейсбук основателят на движението, бившият комик Бепе Грило. Малко по-късно лидерът на "5-те звезди" Вито Крими заяви в телевизионно интервю, че партията "си дава малко време", за да добие по-ясна представа за програмата на Драги.

Нито Грило, нито Крими не каза кога ще се състои онлайн гласуването. По-рано през деня Крими каза, след срещата си с Драги, че е получил съществени уверения за намеренията му в социалната политика и прехода към възобновяема енергия - два приоритета, близки до сърцето на партията.

Драги освен това не направил дори и намек, че планира да поиска кредит от спасителния фонд на еврозоната (нещо, срещу което "5 звезди" категорично възразява), по думите на Крими след последната среща на Драги с всички групи в парламента.

Преди това Драги си беше осигурил практически безусловна подкрепа от дясната Лига, левоцентристката Демократическа партия и консервативната "Форца Италия" на 84-годишния четирикратен бивш премиер Силвио Берлускони.

Всички партийни лидери казаха, че са доволни от идеите на Драги за стимулиране на икономическия растеж, гарантиране на опазването на околната среда и справяне с кризата с короновируса.

"Всички ние сме длъжни да се откажем от сметките, тактиките и изборните интереси и да поставим на първо място спасяването на страната", каза пред репортери Берлускони.

Макар да изглежда сигурно, че Драги ще спечели мнозинство, предстои му тежка задача да състави кабинет и политическата програма, които да задоволят отдавнашните непримирими политически противници, сега наредили се на опашка да влязат в неговата коалиция.

Партиите заявиха след срещите, че не са били обсъждани министерски постове.

Драги може или да попълни правителството си с непартийни технократи, или да подбере представители от всяка партия, за да бъде по-сигурен в тяхната подкрепа, когато възникват трудни политически решения. Много коментатори очакват смесица от технократи и политици.

Политически източници споделили с Ройтерс, че сред фаворитите за ключовия пост на министър на икономиката са Даниеле Франко, сега подуправител на централната банка на Италия (Banca d'Italia) и Дарио Сканнапиеко, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа