Партиите в НС си запазват милионите субсидии и оставят другите с по лев за глас

Поправката на "Воля" ще засегне само една партия, чийто лидер съди Марешки

Партиите в НС си запазват милионите субсидии и оставят другите с по лев за глас

Субсидията за извънпарламентарни партии, получили над 1% на избори, ще бъде намалена от 11 на 1 лева за глас, а държавните пари за формациите, попаднали в Народното събрание, остават 11 лева. Това е решила в четвъртък парламентарната Комисията по бюджет и финанси, потвърдиха пред Mediapool в петък народни представители от БСП.

Предложението е постъпило от партия "Воля" на Веселин Марешки. То ще бъде гласувано в пленарната зала като текст от проектобюджета за 2018 г., който предстои да се обсъжда на второ четене.

Членове на бюджетната комисия коментираха неофициално, че при приемането на текстовете, постъпили между двете четения на бюджета, някои от депутатите не са се ориентирали какво точно се гласува.

Според действащите правила всички партии явили се на избори и получили над 1% от гласовете, независимо дали са прескочили 4-процентовата бариера за влизане в парламента или не, получават по 11 лева на глас. Ако поправката бъде приета на второ четене в пленарна зала, извънпарламентарната опозиция практически ще бъде обречена на изчезване, тъй като гарантираното ѝ легално финансиране ще бъде сведено до минимум.

Към момента не е ясно какви са мотивите на законовата поправка и колко ще икономиса държавата от удара срещу извънпарламентарните партии, тъй като депутатите от "Воля" не си вдигат телефоните.

Евентуалното окончателно одобрение на текста би било пълен скандал, след като вече цяла година депутатите неглижират предложението от проведения преди година референдум на Слави Трифонов за орязване на държавните субсидии за всички партии до 1 лев на глас. Към момента големите политически сили са натрупали парични средства за десетки милиони. На базата на резултатите от последните избори, проведения през март т.г., субсидията на ГЕРБ е над 12.6 милиона лева; БСП - 10.5 млн.; "Обединените патриоти" разпределят 3.5 млн. лева, ДПС – 3.4 млн. лева, а "Воля"- 1.6 млн. лева.

Другият куриоз е, че след изборите на 26 март единствената партия, която не успя да влезе в Народното събрание, но получава субсидия, е "Възраждане" на Костадин Костадинов, който поиска да се откаже от държавното финансиране. През лятото той дари първия транш от 133 718 лева на Фонда за асистирана репродукция.

Останалите партии, които имаха резултат над 1%, останаха без държавни средства, защото се явиха в различни коалиционни комбинации.

Ако предложението за намаляване на субсидията на партиите извън парламента бъде одобрено в пленарната зала, годишната субсидия на "Възраждане" ще бъде намалена от 416 856 на 37 896 лева.

Любопитен момент е, че предложението е направено точно от партията на Веселин Марешки, която при предсрочен вот е съвсем вероятно да остане извън парламента, според социологическите прогнози. Нито той, нито други депутати от парламентарната група вдигаха телефоните си в петък следобед.

Лидерът на "Воля" е със свален депутатски имунитет заради наказателно дело, че е нанесъл лека телесна повреда на Костадин Костадинов (лидер на единствената партия минала 1% на предходните избори – "Възраждане").

Въпреки че изглежда като "лично" законодателно отмъщение от страна на Марешки към Костадинов, внесената от "Воля" поправка е възможно е продиктувана от управляващите, които са подкрепили текста. В последните седмици партията на Марешки подкрепя доста инициативи на ГЕРБ и "патриотите".

Междувременно депутати неофициално обясниха пред Mediapool, че "няма политическо решение" управляващите да гласуват поправката на "Воля". "Такова предположение би било лъжа, но лъжа би било и твърдението, че не сме знаели какво гласуваме", твърдят представители на ГЕРБ пред Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?