За да намалят гражданското напрежение

Партиите в парламента вкупом се впуснаха да променят Изборния кодекс

ДПС са най-радикални, искат нов кодекс, БСП и ГЕРБ са за "съществени" промени

Партиите в парламента вкупом се впуснаха да променят Изборния кодекс

Притеснени от гражданското недоволство и опасността протестите да ескалират на фона на нестабилността и безпомощността на правителството на Пламен Орешарски, трите основни партии в парламента се впуснаха в надпревара да обещават спешни промени в избирателния закон.

В понеделник и от трите партийни централи обявиха, че ще инициират спешна парламентарна работа по промени в Изборния кодекс, които да отговорят на очакванията на хората и да предотвратят "повтарянето на сегашното статукво при евентуални и много вероятно предсрочни избори.

Най-радикална промяна предлагат от ДПС, която е за изработване на изцяло нов кодекс. От БСП и ГЕРБ са за "съществени" промени, които да осигурят по-широко гражданско присъствие в следващия парламент и да отстранят сегашните недостатъци в кодекса.

ДПС внасят предложение за временна комисия за изработване на нов Изборен кодекс

"ДПС ще внесат утре проекторешение за създаване на временна комисия за изработване на нов Изборен кодекс", съобщи председателят на ДПС Лютви Местан и обясни, че сегашният кодекс, изработен в предишния парламент от Искра Фидосова и приет под натиска на ГЕРБ, е несъстоятелен .

Според ДПС комисията трябвало да бъде на паритетен принцип - с по трима представители на всяка парламентарна група, и да е отворена за участие на гражданските организации.

"Трябва във възможно най-кратки срокове да се изработи в диалог с гражданското общество един изцяло нов Изборен кодекс с променена философия", каза председателят на ДПС. Според него отговорният политически прочит на процесите в страната трябвало да отчете, че "протестите от мандата на предишното Народно събрание, които започнали по конкретни теми, били придобили "един друг интензитет" и се били превърнали "в перманентно явление".

"Самият факт, че тези протести бяха възобновени буквално на втория ден от мандата на новото правителство, означава, че ще продължат и през мандатите на следващите кабинети", отбеляза Лютви Местан. По думите му чрез протестите се проявявала кризата на доверие въобще в представителните власти и те били продукт на усещането, че "огромна част от българските граждани се чувстват непредставени в Народното събрание".

Затова според него "много текстове в Изборния кодекс звучат ретроградно и не позволяват енергията на улицата да се трансформира в парламентарно представителство".

"Днес за регистрация на един народен представител са необходими пет хиляди подписа, почти колкото за една партия - седем хиляди", даде пример Местан. Той посочи и друго ограничение, което прави труден достъпът до парламента - депозитът за участие в изборите, който е 10 хиляди лева и за партия, и за независим кандидат. Според ДПС подписите за регистрация трябва да бъдат намалени в пъти и да бъдат например 500, а депозитът за участие на независим кандидат трябва да отпадне изобщо.

Местан мотивира защо именно днес трябва да започне изработването на нов Изборен кодекс.

"Приемането му ще осигури представителството, включително и на енергията на протеста, коментира той. "Възможно е следващите парламентарни избори, когато и да са те, да се проведат и по действащия, но резултатът ще бъде съвсем очакван - огромна маса ще останат непредставени и протестът ще се насочи и срещу новото правителство", констатира той, като уточни, че предложението за нов Изборен кодекс не трябвало да се тълкува като заявка за предсрочни избори.

БСП кани неправителствените организации на кръгла маса за нови изборни правила

Само преди няколко дни от БСП твърдяха, че няма никаква належаща нужда от поправки в изборния закон, и че евентуалните промени могат да отворят кутията на Пандора. Според тях подобна инициатива би позволила на ДПС и неправителствените организации да им извиват ръцете.

След като се оказа, че това може би е единственият начин социалистите да отложат във времето сгромолясването на кабинета заради издигането на кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, в понеделник заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова съобщи, че кани граждански организации на кръгла маса в парламента за обсъждане на нови изборни правила.

“Слушах внимателно какво искат хората, които излязоха на протеста. Преди малко разговарях с протестиращи. Едно от исканията е промяна на изборните правила. Демокрацията трябва да включва хората, а не да ги демотивира за участие в изборния процес”, заяви Манолова, обявявайки, че гражданските организации този път няма да бъдат само фон, а основен участник в изработването на кодекса.

“Честни избори въз основа на съществуващите изборни правила няма как да бъдат проведени”, смята тя.


“Ние ще предложим да има машинно гласуване на изборите. Така няма да има смисъл и в купуването на избирателни комисии и подмяна на чувалите с бюлетини”, посочи Манолова. Трябва да бъдат изчистени и изборните списъци. Трябва да бъдат облекчени условията за издигане и избиране на независими народни представители, каза още Манолова.

Машинното гласуване се обмисля отдавна от БСП. Партията дори разполага с разчет, според който въвеждането на технологията ще струва около 40 млн. лв.

По неофициална информация на Mediapool обаче нито в БСП, нито в ДПС искат да се върне преференцията при гласуването.

 

“Възможността за пренареждане на листите за избори дава възможност на избирателя, но подклажда конфликти в партиите”, аргументираха се депутати. Те твърдят, обаче, че не възнамеряват да внасят преференцията. “Ако гражданите се сетят, едва тогава ще мислим по тази тема”, заявяват от БСП.

 

Социалистите са притеснени и от анонсираните от Мая Манолова “избирателни списъци”. Според депутатите изчистването им е много сложен процес, а и могат да срещнат много съпротива.

 

Обмисля се още да бъдат променени изискванията за Централната избирателна комисия БНТ и БНР да излъчват безплатни дебати и реклами на всички партии, както и облекчени процедури за независимите кандидат-депутати.

 

И ГЕРБ внезапно се загрижи за нови изборни правила

 

За евентуалните промени в Изборния кодекс изненадващо се обявиха и от парламентарната група на ГЕРБ, с чиито гласове бе променен законът седмици преди изборите. Цецка Цачева обясни, че групата на ГЕРБ влиза в пленарната зала и "започва активна парламентарна дейност по промяна на изборното законодателство".

"Още утре ще внесем предложение за създаване на временна парламентарна комисия с участието на политически партии, неправителствени организации и граждани за максимално консенсусен проект за промяна на Изборния кодекс. Ще настояваме да бъде създаден мандат за гласуващите наши сънародници извън страната, за да не се стига до преразпределение на техните гласове”, каза Цачева.

"Ще настояваме още в Изборния кодекс да бъдат записани правилата, определящи методиката за отчитане на изборните резултати, ще настояваме подготовката за отпечатването на изборните книжа, протоколи и бюлетини да бъде променена, изцяло да бъде възложено на печатницата на БНБ, както и за строга отчетност и ясно разписани правила за отговорностите при реализация и приключване на този процес. Изборните списъци трябва да бъдат прецизирани, трябват ясно разписани правила за агитация и пропаганда”, посочи още Цачева.

"Трябва да бъдат дадени равни възможности на независимите народни представители да се намали изискуемият брой подписи в подписката, да бъде намалена и сумата за регистрация в ЦИК”, добави тя.

Цачева се обяви за запазване на партийните субсидии. "Необходимо е да има държавна субсидия за партиите, защото това е гаранция за ясни, прозрачни правила и всички да са наясно как се финансира една партия. Обраното означава да ни върне към едни времена на разхождане на куфарчета, финансиране от бизнесмени. Партийната субсидия трябва да бъде запазена”, каза тя.

 

От думите на Цачева не стана ясно защо всички тези идеи не бяха реализирани в мандата на предишното народно събрание, когато ГЕРБ имаха доминиращо положение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?