Партиите заложиха на познати имена за членове на ЦИК за евроизборите

Партиите заложиха на познати имена за членове на ЦИК за евроизборите

Парламентарно представените партии заложиха на познати имена за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК) за изборите за Европейски парламент. В рамките на консултациите при президента Георги Първанов в сряда БСП номинира за председател на ЦИК – Светла Димитрова, за зам.-председател Александър Петров, а за говорител Александър Александров.

Кандидатурата на Димитрова за поста, който заемаше и при вота за Европейски парламент през 2007 година, бе приета и от коалиционните партньори НДСВ и ДПС.

НДСВ предложи за заместник-председатели Бисер Троянов и Иванка Грозева, а за членове на ЦИК – Камелия Нейкова и Миглена Русинова. Кандидатите на ДПС са за секретар на комисията Мустафа Карадайъ, а в състава ѝ да влязат Сабрие Сапунджиева, Ерхан Чауш, Ася Велкова и Алексей Трифонов.

Кандидатът на ГЕРБ за член на комисията е Орлин Иванов, който е бивш общински съветник в СОС от ССД и Демократи за София и настоящ съветник от ГЕРБ. Най-голямата извънпарламентарна партия получи правото на член в ЦИК, след като депутатите ден по-рано приеха в Закона за избор на евродепутати да залегне възможността представители в комисията да имат и партии и коалиции, които имат евродепутати.

От СДС издигнаха кандидатурата на Елена Маркова за зам.-председател на комисията и на проф. Михаил Константинов за член. ДСБ пък предложиха Иларион Иларионов и Мигуела Григорова за членове на комисията.

Движение "Напред” даде името на Александър Урумов, а "Атака” - на Мария Мусорлиева и на инж. Бойко Грозданов.

Според законовите разпоредби "Коалиция за България” ще има 9 членове на ЦИК, НДСВ -четирима, ДПС - петима. От опозиционно представените партии – СДС, ДСБ и "Атака” ще имат по двама представители, Движение "Напред” - 1, ГЕРБ – 1.

В рамките на консултациите председателят на парламентарната група на БНД Борислав Ралчев поиска президентът да върне закона за ново обсъждане в Народното събрание. Тъй като БНД е парламентарно представена партия, но не е участвала в избори за европарламент, няма право на член на ЦИК.

По-късно от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че връщане на закона не може да стане поради факта, че той е приет в последния възможен момент. Връщането му пък би направило невъзможно провеждането на изборите в определения от европейските институции срок – от 4-ти до 7-и юни.

"Президентът категорично потвърди позицията си, че за пореден път промените в изборното законодателство се приемат непосредствено преди началото на изборите и смята, че е задължително тази практика да бъде преустановена", съобщиха още от прессекретариата.

Споделяне

Още от България