Партия “Атака” опровергава Сметната палата за финансови нарушения

Партия "Атака" е получила държавна субсидия за всички депутати, членове на парламентарната група на "Атака", за третото и четвъртото тримесечие на 2005 г. Това се казва в отворено писмо от партията до председателя на Сметната палата Валери Димитров, разпространено във вторник. Писмото е по повод одита на палатата за финансирането на политическите партии в България през 2005 г., в който се казва, че държавните субсидии за коалиция “Атака” не са били разпределени правилно между формации в коалицията.

Във връзка с информацията за държавната субсидия, която се предоставя на партиите на основание на Закона за политическите партии, от "Атака" заявяват, че начинът, по който тя се разпределя, се определя със заповед на министъра на финансите. От партията посочват, че на основание на такава заповед "Атака" е получила държавна субсидия за всички депутати, членове на парламентарната група на "Атака", за третото и четвъртото тримесечие на 2005 г.  От "Атака" уточняват, че това е станало след няколко тристранни срещи между представители на партията, Сметната палата и Министерство на финансите, на които е уточнен броят на депутатите, членове на партия  "Атака", и е преизчислена държавната субсидия.

Всички финансови средства, преведени на партия "Атака" над полагаемия се размер, според разпоредбите на закона, са върнати от партията в държавния бюджет, посочват от "Атака". От там допълват, че според министъра на финансите Пламен Орешарски това било прецедент в най-новата история на България.

От "Атака" настояват Валери Димитров да се извини "за невярно разпространената информация, че партията "не е разпределила субсидията с коалиционните си партньори". Няма как да бъде разпределяна тази част от субсидията, тъй като тя е върната в бюджета, заявяват от "Атака".

Партия "Атака" е изрядна в своята отчетност към Сметната палата и държавните институции и е единствената, която публикува в медиите отчети за свои мероприятия, се казва още в писмото. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?