Партия, обявяваща се за разделяне на Белгия, се обяви за победител в изборите

Партия, обявяваща се за разделяне на  Белгия, се обяви за победител в изборите

Фламандската националистическата партия Нов фламандски алианс (НФА) на Барт де Вевер не изчака окончателните резултати от произведените в неделя в Белгия парламентарни избори и се обяви за победител. Прогнозни резултати показват, че тя е на път да спечели най-много места в долната камара на парламента, предаде Ройтерс.

"НФА спечели изборите днес. Сега пред вас стои една партия, която получава около 30 процента от вота на фламандците", заяви пред ликуващо множество в Брюксел лидерът на партията Барт Де Вевер. Той допълни, че фламандците са гласували за промяна и партията няма да ги разочарова. „Държавата трябва да бъде реформирана", каза лидерът на НФА.

Той обаче протегна ръка към съперниците си от Фландрия и към френскоезичните партии.

"70 процента от фламандците не са гласували за нас. Ние ще трябва да изградим нови мостове с другите партии. Ние ще трябва да поемем нашите отговорности и да продължим с преговорите на институционално и финансово ниво. Ние трябва да се насочим и към френскоезичните. Никой няма интерес да блокира положението в тази страна. Белгия се нуждае от една действаща структура. За никого не е от полза да отстъпваме назад, трябва да напредваме заедно", добави лидерът на фламандските националисти.

НФА защитава идеята за превръщането на Белгия на първо време в конфедерална държава, в която съществената част от властта и правомощията ще бъдат поверени на районите, което пък  ще позволи на Фландрия "да лети със собствените си криле", а в дългосрочен план ще доведе до изчезването на Белгия в полза на една независима Фландрия, която да бъде член на ЕС.

Окончателните официални резултати се очакват по-късно в неделя. Но и частичните резултати показват, че ще има прецедент за Белгия, защото досега нито една политическа сила, защитаваща идеята за независимост на Фландрия, не е печелила изборите за федерален парламент.

Във Фландрия със значителна разлика втора е дългогодишната най-влиятелна партия в региона на християндемократите фламандци.  Като трета политическа сила във Фландрия се очертава Социалистическата партия - фламандци, която засега печели 14.7 на сто от гласовете,  а партията на фламандските либерали, която с напускането на правителството предизвика извънредните избори, е  подкрепена само от 12.6 на сто от избирателите или с 6 на сто по-малко в сравнение с парламентарните избори през 2007 година, предаде БТА.

Във Валония за Социалистическата партия (франкофони) са гласували 35.5 на сто от участвалите в изборите. Реформаторското движение (либерали франкофони), остава далеч назад с 23.1 на сто. След обявяването на тези резултати отново се заговори за възможността бъдещия министър-председател на Белгия да е лидерът на Социалистическата партия (франкофони) Елио ди Рупо. Той се смята за реалистично мислещ и умерен политик, особено нужен на Белгия сега, когато мощният възход на НФА поставя под въпрос бъдещето на страната като единна държава, съобщава БТА.

Очертават се трудни и продължителни преговори за съставяне на нов кабинет.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?